Headbanger_FM 2015 – Veľká rekapitulácia

Headbanger_FM 2015 – Veľká rekapitulácia

V desiatom roku vysielania našej metalovej dvojhodinovky sa popri starostlivo vyberanej tvrdej gitarovej hudbe opäť kládol dôraz najmä na zaujímavých hostí za mikrofónmi. Tu je 15 najpamätnejších večerov.

Eva Lavríková o Nórsku (12. január)

S prekladateľkou a pedagogičkou Evou Lavríkovou sme prebrali všetko možné od nórskej kultúry, cestovania, prekladania kníh až po čítanie Nesba v originálnom znení. Snehuliak aj so strašidelnou historkou a k tomu najprecíznejšie vyberaná nórska hudba – viac než vydarený úvod v roku 2015.

Fuxo a Miyia o Nu-metale (19. január)

Dobrý štart do nového roka potvrdila dvojica milých hostí a ich vášeň pre takmer zabudnuté zákutie našej obľúbenej hudby – nu-metal. Reč bola aj o revivalových kapelách, koncertoch a bláznivých zážitkoch v temných končinách slovenského undergroundu.

From Our Hands a The Paranoid (2. marec)

Pomerne kontroverzná jarná dvojhodinovka s dvojicou kapiel, ktorá práve vyrážala na spoločné turné. Blázni z From Our Hands tradične nesklamali a chlapci z The Paranoid veľmi príjemne prekvapili sympatickým, skromným vystupovaním a vtipnými odpoveďami. Bol to veselý večer.

Dievčenský bubenícky špeciál (27. apríl)

V apríli sme rozbalili hneď dva bubenícke špeciály. Jeho dámska časť bola pokračovaním bájnej minuloročnej show, keď oproti sebe na dvoch súpravách bicích hrali Martin Valihora a Valér Tornád. V tomto prípade nám svojou hrou urobili radosť Karolínka z IN-SANE a Martinka z Lord Alex. Ženy vedia tak krásne trieskať!

rekap08.jpg

Rust2Dust a Zverina (18. máj)

Judgment Night na Slovensku. Po 22. rokoch, ale to čakanie veru stálo za to. Zverina a jeho prísny flow a do toho tvrdé riffy metalových veteránov z Rust2Dust. Špeciálne u nás v premiére, ešte pred ich pamätným vystúpením s Limp Bizkit v bratislavskom NTC.

Ďuro Černý (8. jún)

Ak štatistiky neklamú, toto bol Headbanger_FM číslo 500. Ale na to sa prišlo až o niekoľko týždňov neskôr. Nevadí, oslava to bola aj tak veľkolepá – so zakladajúcim bubeníkom Tublatanky a teraz motorom Slobodnej Európy sme sa rozprávali o všetkom možnom. Slávnej i temnej minulosti, rovnako tak príjemnej súčasnosti. Úprimne a bez servítok. Silná dvojhodinovka.

Švédska dvojka (6. júl)

Monika Ščípová, slovenská metalistka žijúca vo Švédsku. A spolu s ňou Alexander Rosén, švédsky metalista pôsobiaci v Bratislave. Ich rozhovor vo švédskom jazyku a dve hodiny kvalitnej švédskej muziky. Od Opeth až po najtemnejší death metal z regionálneho undergroundu.

Moderný spevák Tomáš Hafner (13. júl)

Tomáš Hafner má rád Manowar. A tiež veľa inej tvrdej muziky. Potvrdil to aj vskutku vyberaný vkus v parádnom vinylovom mixe v závere programu. O bláznivom rozhovore asi ani netreba písať. Ak ste nepočuli, treba to rýchlo napraviť.

rekap07.jpg

Maťo Ďurinda (17. august)

Prvý a jediný hosť v desaťročnej histórii nášho programu, od ktorého prísni vrátnici RTVS nepýtali občiansky preukaz. Maťo Ďurinda zbožňuje slovenskú tvorbu natoľko, že kvôli nej ide bez váhania do energickej argumentácie a vášnivej výmeny názorov. Objavuje mladé talenty z videoklipov na Youtube. Môžeme mu to veriť, aj nemusíme, ale charizmu, ktorá vypredávala amfiteátre a športové haly mu jednoducho nemožno uprieť.

rekap06.jpg

Iron Maiden (7. september)

Začiatok septembra sa niesol v znamení silných monotématických vydaní nášho programu. Machine Head a ich úžasný koncert v Bratislave, nový album od Slayer a tiež Iron Maiden – ich novinku The Book Of Souls sme oslavovali i kritizovali v silnej zostave s Adelkou Melovou, Agdom Bavi Painom a Denisom Beláčikom, fanatikom z kapely Hammerheart, ktorého pred rokmi samotný Steve Harris odviezol vo svojom aute. Už len kvôli tejto príhode sa to oplatí vypočuť.

rekap05.jpg

Grunge a Shooty a Underdose (21. september)

Ďalšie veľmi vydarené živé hranie v podaní nitrianskych Underdose a ich energickej grungeovej muziky. Na poslednú chvíľu sa podarilo prehovoriť k účasti aj spolumoderátora a vskutku kvalitného vinylového selektora Shootyho. Melancholické tóny zo Seattlu a Nitry sa niesli éterom Rádia_FM.

Anton Heretik a agresivita v nás (5. október)

Profesor Anton Heretik, slávny slovenský psychológ a súdny znalec vo veľkom rozhovore o knihe Zlo, agresivite v nás a jeho vzťahu k tvrdej muzike. Čisto subjektívne jeden z najsilnejších Headbangerov v celej desaťročnej histórii.

rekap04.jpg

Pre slovenských vojakov v Afganistane (19. október)

Na začiatku bola pohľadnica od našich poslucháčov na misii v Afganistane. Od nej potom už iba malý krôčik k hovorcovi Ozbrojených síl Slovenskej republiky, majorovi Štefanovi Zemanovičovi a jeho kolegovi, nadporučíkovi Petrovi Poldruhákovi. Obaja sú fanúšikmi tvrdej gitarovej muziky a veru, mali čo povedať o svojej zaujímavej práci a náročnom poslaní.

Michaela Pašteková (2. november)

Prvý hosť v desaťročnej histórii nášho programu, s ktorým sa fotili aj prísni vrátnici RTVS. Miške Paštekovej sme pustili deathgrindovú verziu Mandarinky Darinky, veľmi ju pobavila. Ona priniesla plné priehrštie pútavej melancholickej gitarovej muziky, ktorou urobila radosť veľkému množstvu poslucháčov. Rozhovor z kategórie nezabudnuteľných.

rekap02.jpg

Datra z Rozporu (30. november)

Kontroverzný a pravdepodobne aj najpočúvanejší diel nášho programu v tomto roku. Líder nekompromisnej oi-punkovej úderky Rozpor v rozhovore o hraní pre utečencov, dojčení na verejnosti, nudistickom kúpaní v Mexiku, ba dokonca i genetickej problematike.

rekap01.jpg

Z viac než päťdesiatich dielov sa vyberalo naozaj veľmi ťažko. A to nás v tomto roku čakajú ešte vianočný Dáša Fon Fľaša a silvestrovský Pišta Vandal Von ČAD .

Najčerstvejšie informácie o tomto programe hľadajte vždy na www.facebook.com/headbangerfm

Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame