Čerstvé Ovocie_FM: Marek Štuller

Čerstvé Ovocie_FM: Marek Štuller

Po nás potopa alebo púšť?

Niekto píše blogy, niekto knihy. Marek Štuller komunikuje svoje idey skrz médium sochy. Vo svojej umeleckej tvorbe od začiatku vychádzal z vlastných detských hrdinov v podobe robotov z počítačových hier, komixov, seriálov a filmov. Práve vedecko-fantastické príbehy a ich hrdinovia sú utopistickými predstavami vývoja spoločnosti a technológie, možnosťami rôznych scén budúcnosti. Podstata sci-fi žánru nebola pre Mareka len zdrojom alebo či základným materiálom, ale aj spôsobom tvorby. Do jeho diel, vo forme interaktívnych objektov, mohol divák vstupovať a ovládať ich, a tak ovládať budúcnosť.

Známe sú jeho diela, ako napríklad A common inhabitant of future earth, ktoré je dnes umiestnené v bratislavskej Petržalke. Ide o čosi ako kosatku s rukami vytvorenú z odpadového materiálu. Alebo dielo Priehradoborec, ktoré sa venuje téme búrania zábran na vodných tokoch. Počas trvania výstavy v ňom Marek sedel a zhováral sa s návštevníkmi o problémoch priehrad. Marek bol súčasťou viacerých spoločných výstav. Jednou z nich bola aj participatívna inštalácia alebo predstavenie na výstave Horúčka sobotňajšej noci v sochárskych ateliéroch v Bratislave, ktorých je súčasťou. Téma výstavy bola Teplo a názov Marekovej práce Après nous, le déluge (Po nás potopa alebo púšť). Po priestore sa prechádzala hosteska a návštevníkom dávala do rúk nanuky. Každý návštevník mal na paličke od nanuku napísané iné „mamonárske chtíče“, ako napríklad: potrebujem klimatizáciu alebo potrebujem luxusné auto. Hosteska potom konzumentov požiadala, aby paličku pichli do polystyrénového objektu. Ten tvorila časť súkromného lietadla, ktorý našiel ako odpad vyhodený v koši. Na tejto práci bolo zaujímavé, že ak človek olizuje vlastnú správu, tak sa pre neho v tej chvíli stáva veľmi osobnou. Môže s tým byť v poriadku alebo nie. Ale v momente, keď správu na paličke zapichne do objektu, zistí, že existuje mnoho podobných správ ako je tá jeho, a spoločne tvoria oveľa negatívnejšiu a silnejšiu konotáciu.

Sochár Marek Štuller sa snaží vždy vychádzať z aktuálnych problémov, ktoré sa dejú okolo nás. Dnes sa vo svojich dielach usiluje systematicky rozpracovávať tému ekológie cez kritizovanie ľudských prístupov k problému a vyjadruje sa aj k súčasným spoločensko-politickým problémom. Primárne pracuje s recyklovanými materiálmi, drevom, polystyrénom a ready-madeom. Spoluorganizuje a spolurealizuje výstavné projekty The Monolith a Mladá Vajnorská. Mladá Vajnorská je zoskupenie umelcov pôsobiacich v ateliéroch na Starej Vajnorskej. V areáli Rempa vznikla komunita výtvarníkov, ktorí na tomto mieste žijú, budujú si ateliéry alebo sú s týmto miestom a ich obyvateľmi rôznym spôsobom spojení. Tu sa okrem tvorby konajú rôzne podujatia od výstav, prednášok, premietaní, diskusií a iných zaujímavých aktivít.

The Monolith je novovznikajúca platforma, takzvaný verejný podstavec, ktorý ponúka priestor na prezentáciu dočasných inštalácií umelcov, komunikáciu aktuálnych tém a súčasné umenie vo verejnom priestore. Sokel je situovaný na Tyršovom nábreží v Bratislave, kde kooperuje s komunitným centrom Cyklo Kuchyňa a kultúrnym prostriedkom T3. Názov je inšpirovaný filmom 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968). Monolit v knihe a vo filme reprezentuje stroj zostrojený neviditeľným mimozemským druhom, ktorý ovplyvňuje históriu povzbudzovaním ľudstva k pokroku v technologickom a kultúrnom rozvoji.

Vypočujte si rozhovor z :Popo_FM:

CERSTVE OVOCIE_FM 7.9.2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Instagram: https://www.instagram.com/marekstuller
Mladá Vajnorská:
FB: https://www.facebook.com/Mladá-Vajnorská-106657284523154
IG: https://www.instagram.com/mlada_vajnorska

CO1.jpg

CO2.JPG

CO3.JPG

CO4.jpg

CO5.jpg

CO6.JPG

CO7.jpg

CO8.jpg

CO9.jpg

CO10.JPG

CO11.jpg

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame