Čerstvé Ovocie_FM: Andrej Haršány

Čerstvé Ovocie_FM: Andrej Haršány

Rešpekt k materiálu.

Andrej Haršány patrí k ešte stále mladšej generácii slovenských sochárov a v nej k skupine, ktorá k tvorbe pristupuje premýšľavo, rozvážne a ktorá po individuálnej línii sochárskymi postupmi, materiálmi a súčasným jazykom aktualizuje figurálnu tvorbu. V prístupe k tvorbe sa u Andreja už od čias vysokoškolského štúdia na VŠVU premieta istá ambivalentnosť zamerania. Tá poznačila aj hľadanie správnej cesty na rozhraní, alebo skôr v symbióze, klasického sochárstva a novej formy priestorovej výtvarnej komunikácie.

Andrej Haršány je sochárom, ktorého práce majú dve tváre. V rámci tej prvej vyráža pravidelne do krajiny, kde hľadá vhodne vytvarované valúny, popraskané kusy dreva alebo kusy kože. V dielni potom tieto nájdene objekty a tvary dolaďuje pomocou veľmi citlivých zásahov k dokonalosti a zároveň im vdychuje nový život. Vytvára z prírodných fragmentov ľudské torzá, z kameňov a dreva necháva trčať končatiny a premieta do nich mytologické príbehy o ľudskom správaní. Za druhú tvár je možné označiť Andrejovo zasadzovanie sôch do prostredia. Svoje nadrozmerné figúry v rámci inštalácií vo verejnom priestore Urban E.T. umiestnil na UFO na Moste SNP v Bratislave, do rieky v Ružomberku či na tatranský štít. Pár sôch umiestnil aj úplne mimo civilizáciu. Tieto projekty súvisia aj s Andrejovými horolezeckými expedíciami, ktoré podnikol napríklad do Vysokých Tatier, na Baffinov ostrov, Lofoty alebo do Grónska. Tieto projekty by sme mohli nazvať „zážitkovými sochami“, ktoré vytvára priamo v teréne, s použitím lezeckej techniky zvyčajne v ťažko dostupných výškach. S expedíciami úzko súvisí aj ďalší Andrejov úspech – bol prvým a zároveň jediným paraclimberom zastupujúcim Slovensko na majstrovstvách sveta v lezení hendikepovaných, Paraclimbing World Cup-e vo francúzskom Briancone.
Jeho tvorba sa presúva od figuratívnosti až k minimalizmu, kde subjekt je v soche len naznačený. Dôsledne si dáva pozor na autenticitu materiálu, radšej hľadá vhodný objekt, ako aby ho svojimi zásahmi pretváral. Očakávaným výsledkom je potom rovnováha medzi subjektom a objektom. Materiálové vstupy prirodzene predurčujú hranice, v ktorých sa v soche a priestorovej tvorbe pohybuje, premietajú sa v jej tvarovaní a výslednom vzhľade. V kompozícii diela  spája voľnú interpretáciu tvaru s väčšinou skulpturálnym, niekedy až precízne realisticky stvárneným a v siluete už zakódovaným prvkom, ako sú napríklad chodidlá či nohy. Často spája i prvky živej a neživej prírody. Využitie kože, stret či súhra formálne dvoch rozdielnych prvkov a prístupov a z toho plynúce súčasné napätie i prekvapenie, sú autorským podpisom a charakteristickým znakom rukopisu Andreja Haršányho.

Vypočujte si rozhovor z :Popo_FM:

CERSTVE OVOCIE_FM 24.8.2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Web: http://andrej-harsany.com
Facebook: https://www.facebook.com/andrejharsanyartist/
Instagram: https://www.instagram.com/andrej_harsany/

CO1.jpg

CO2.jpg

CO3.JPG

CO4.jpg

CO5.JPG

CO6.jpg

CO7.jpg

CO8.jpg

CO9.jpg

CO10.jpg

CO11.jpg

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame