Čerstvé Ovocie_FM: Oto Hudec

Čerstvé Ovocie_FM: Oto Hudec

Tvorba križujúca sa medzi politikou a poetikou, medzi aktuálnymi spoločenskými témami a hľadaním vizuálneho „krásna“.

Najskôr chcel byť námorníkom, neskôr umelcom. A to druhé mu ostalo. Pochádza z Košíc a v súčasnosti tu aj žije, tvorí a pracuje. Priestorom jeho umeleckej tvorby je ateliér v komplexe na Strojárenskej ulici v Košiciach, ale aj Fakulta umení Technickej univerzity, kde pôsobí ako odborný asistent. Východ Slovenska je jeho aktuálnym miestom pôsobenia, no cesta z Košíc späť do Košíc bola rôznorodá. V roku 2007 absolvoval štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde ukončil aj doktorandské štúdium. Po ukončení štúdia na bratislavskej VŠVU sa presťahoval na päť rokov aj s prestávkami do Portugalska, kde spoznal tému migrácie utečencov do Európskej únie zblízka, a to priamo z Kapverdských ostrovoch. Jeho participatívne, sociálne a environmentálne práce často reagujú na konkrétne miesta, kde aj chvíľu žil alebo sa zdržiaval, ako spínané Portugalsko, Kapverdy, Južná Kórea, Španielsko, USA alebo Slovensko.

Na svojom blogu sám seba prirovnáva k lietajúcej rybe. Pohybuje sa medzi dvomi rovinami umenia – umením ako krásou a umením ako nástrojom spoločenskej zmeny.

Oto Hudec je umelec a aktivista, niekedy označovaný aj umelcom solidarity. Je multimediálnym výtvarníkom, ktorý pomocou umenia znázorňuje dopad ekologických hrozieb a približuje ich galerijnému publiku. Oto prepája maľbu s videom, hudbou, objektom, fotografiou, tvorí participatívne diela s rómskymi deťmi, opisuje životy kapverdských migrantov a niekedy aj nechá zmiznúť celú fabriku situovanú uprostred panenskej prírody. Vo svojej umeleckej tvorbe a aktivitách sa venuje témam, ktoré súvisia s budúcnosťou v kontexte ekologickej krízy alebo iných kríz, ktoré sú dôsledkom ľudskej činnosti. Venuje sa otázkam udržateľnosti, ťažby a využívania neobnoviteľných zdrojov. Zaujímajú ho problémy, situácia a život komunít, ako napríklad Rómovia, utečenci, pôvodné obyvateľstvo či deti. Všíma si súvislosti medzi ľudskými a neľudskými spoločenstvami a prostredníctvom umenia uvažuje aj o individuálnej a kolektívnej zodpovednosti človeka za spoločnosť, prostredie a vôbec priestor za hranicami seba a našej komunity. Uvedomuje si, že môžeme síce žiť lokálne a individuálne, ale náš spôsob života má globálnejšie presahy a jeho dopady sú širšie.

Vypočujte si rozhovor z :Popo_FM:

CERSTVE OVOCIE_FM 10.8.2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Web: https://fishisflying.blogspot.com
YouTube: https://www.youtube.com/user/fishisflying/videos

CO1.jpg

CO2.jpg

CO3.jpg

CO4.JPG

CO5.jpg

CO6.jpg

CO7.jpg

CO8.jpg

CO9.jpg

CO10.jpg

CO11.jpg

CO12.jpg

CO13.jpg

CO14.JPG

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame