Čerstvé Ovocie_FM: Paula Malinowska

Čerstvé Ovocie_FM: Paula Malinowska

Dokáže umenie v súčasnej klimatickej kríze zapnúť alarm a nabádať ľudí k sebareflexii?

Už od začiatku veľmi svedomito tvrdila, že raz pôjde študovať fotografiu. Keď si niečo zaumieni, tak robí všetko preto, aby to dosiahla. Ako malá chodila na rôzne kreatívne krúžky či výtvarnú výchovu. Prvý foťák dostala ešte ako malá od otca. Najprv fotila seba, neskôr kamarátky a okolie. Všetko toto bolo predpokladom, že fotografiu naozaj študovať pôjde. Zlomovým sa stal moment, keď ju mamina zobrala na prieskum VŠVU. Tu Paulu uchvátilo, že sa dá umenie študovať a že kreatívna tvorba nie je len záležitosťou voľného času. Tak začala svedomitá príprava na prijímačky na vysokú školu. Naučená z gymnázia učiť sa, zvládla skúšky a dnes študuje na VŠVU v Bratislave.

Paula Malinowska je študentkou piateho ročníka na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Pôvodne začínala na Katedre Fotografie a nových médií, no počas štúdia prestúpila na Katedru Intermédií do Ateliéru vvv. V tvorbe sa zaoberá hlavne evolúciou človeka a jeho pôsobením na tejto planéte v kontexte klimatickej krízy. Pri práci na projektoch ju baví prepájať umenie s poznatkami z vedy a techniky.

Autorské východiská jej tvorby sa odvíjajú od témy ľudskej evolúcie v kontexte súčasného stavu klimatickej núdze, rapídneho vývoja technológií, zrodu umelej inteligencie a v neposlednom rade aj globálnej pandémie. Momentálne sa zaujíma o digitálne umenie, vizuálny jazyk 3D programov. Tie vníma ako evolúciu fotografického média, z ktorého vo svojej tvorbe vychádza. Pracuje s fotogrametriou, technika 3D skenovania jej umožňuje konvertovať fyzický priestor do dát. V tomto ďalej pracuje s chybovosťou programu a momentom náhody, jej projekty majú generatívny charakter. Týmto spôsobom poukazuje na otázku ľudskej prítomnosti v digitálnom svete ovládanom algoritmami. Je konverzia človeka na dáta príležitosťou pre vznik novej kolektivity, alebo naopak, prostriedkom nového druhu odcudzenia?

Aktuálnym Pauliným projektom spolu s Evou Takácsovou je ich spoločná letná výstava s názvom Garden Dialogues. Výstava diel je nepriamym dialógom týchto dvoch autoriek prostredníctvom tematickej príbuznosti predmetov ich záujmu, akými sú koncept človeka ako hyperpredátora, ekologická kríza, kritika kapitalizmu a z nich prameniaca nostalgia, naliehavosť či dezilúzia. Práce oboch dievčat majú jasný aktivistický charakter. Kým Eva performuje úkony vedúce k pomyselnej zmene súčasného klimatického smerovania na individuálnej úrovni, Paula zhmotňuje dystopické predstavy zásadne ovplyvňujúce podobu sveta, v akej ho dnes poznáme.

Vypočujte si rozhovor z :Popo_FM:

CERSTVE OVOCIE_FM 3.8.2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Instagram: https://www.instagram.com/pm.raspberry/
Vimeo: https://vimeo.com/user117456243
Portfólio (ATELIER XIII): https://www.atelierxiii.com/exhibited-artists/portfolio/paula-malinowska/

CO1.JPG

CO2.jpg

CO3.jpg

CO4.JPG

CO5.JPG

CO6.jpg

CO7.jpeg

CO8.png

CO9.JPG

CO10.jpg

CO11.png

CO12.PNG

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame