Čerstvé Ovocie_FM: Eva Takácsová

Čerstvé Ovocie_FM: Eva Takácsová

Ako by znela Heglov téza, antitéza a syntéza vo farbe?

Už od základnej školy mala rada a veľmi ju bavila práve výtvarná výchova. Toto bol základ k tomu, aby neskôr začala inklinovať k umeleckej fotografii, a tak sa vybrala na strednú školu s týmto zameraním. Počas štúdia na strednej škole trochu „stratila dych“, fotka sa jej začala vzďaľovať a na umeleckú vysokú školu sa dostala skôr so šťastím. Nakoniec všetko dobre dopadlo. Chytila druhý dych a získala bakalársky titul na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, na katedre Fotografie a nových médií.  Z tejto katedry prirodzene prešla na katedru Intermédii, kde pokračuje v magisterskom štúdiu. Absolvovala študijný pobyt na Utrechtskej HKU Univerzite v Holandsku. Od roku 2020 je autorkou a členkou občianskeho združenia päť & pól.

Eva Takácsová sa vo svojich prácach venuje témam súvisiacim s ontológiou ľudskej bytosti, ako aj spoločnosti v postmodernej dobe. V novších prácach skúma viaceré faktory spoločenských javov, ako napríklad migračnú krízu a s ňou súvisiaci nárast rasizmu a nacionalizmu, či spoločenský problém akceptácie minoritných skupín. V súčasnosti sa autorka sústredí najmä na problematiku environmentálnej krízy, ktorú vsadzuje do kontextu spoločenskej krízy, a snaží sa medzi nimi nachádzať spoločné črty.

Evin magisterský projekt, ktorý je stále v procese, nesie názov Spoje: Záhrada. Ešte stále žijeme z „darov“ modernizmu, ktoré nás zabalili do pomyselnej bavlnky. Moderná technika, luxus all inclusive hotelov, tv dinner/ready-made jedlo a podobne. Aj toto nás odpája od jedla ako takého. V dobe, kedy na to, aby sme v meste dostali jedlo do rúk, potrebujeme len pár dotykov na mobile a nejaký zostatok na bankovom účte, sa jedlo stáva objektom. Málokto si však uvedomuje, že jedlo ako také je subjektom, teda je veľmi podobne živé ako my sami. Vždy bolo a vždy aj bude. Eva sa v aktuálnom semestri rozhodla vyjsť von do záhrady a zistiť, čo znamená vypestovať si vlastné jedlo. Taktiež skúmala svoj osobný, ako aj celospoločenský vzťah k prírode a väzby, ktoré nás spájajú. Tento projekt nie je ukončený a prezentuje sa ako rozpracovaný.

Okrem školskej tvorby sa Eva venuje ešte iným aktivitám, ktoré s jej tvorbou úzko súvisia. Na pôde VŠVU v Bratislave vzniklo občianske združenie päť & pól. Jeho členkami sú mladé fotografky a dizajnérky Oleksandra Bakushina, Lucia Gamanová, Paula Malinowska, Kvet Nguyen a samozrejme Eva Takácsová. Spolupracovali na projektoch, ktoré vznikali na VŠVU, kde všetky v rovnakom čase študovali. Spojil ich až projekt Diár VŠVU, ktorý vznikol v roku 2017 ako platforma pre prezentáciu prác študentiek a študentov. Po troch rokoch spoločnej práce si uvedomili, že ich spolupracovať baví. Rozhodli sa preto založiť občianske združenie, aby zviditeľnili tvorbu nastupujúcej generácie umelkýň a umelcov. Cieľom občianskeho združenia päť & pól je podpora súčasného umenia na Slovensku s dôrazom na nastupujúcu generáciu. Vo svojich aktivitách sa zameriavajú na nové spôsoby prezentácie mladého umenia.

Vypočujte si rozhovor z :Popo_FM:

CERSTVE OVOCIE_FM 20.7.2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Facebook: https://www.facebook.com/evvtakacsovva
Instagram: https://www.instagram.com/_ev_ve_/

CO1.JPG

CO2.JPG

CO3.jpg

CO4.jpg

CO5.jpg

CO6.jpg

CO7.JPG

CO8.JPG

CO9.JPG

CO10.JPG

CO11.JPG

CO12.png

CO13.jpg


Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame