Čerstvé Ovocie_FM: Martin Malina

Čerstvé Ovocie_FM: Martin Malina

Experimentovanie a hľadanie prepojenia medzi tradičnými tlačiarenskými technikami a digitálnymi možnosťami.

Po strednej škole, dnes Škole umeleckého priemyslu Josefa Vydru v Bratislave, sa rozhodol dať si od umenia pauzu a na čas vycestoval do Kanady. Neskôr zistil, že ho to opäť ťahá k umeniu, a tak sa vrátil späť na Slovensko, aby mohol začať pôsobiť v Ateliéri Perinbaba. Dnes je súčasťou ateliéru Das Schwarze Schwimmbad v Novej Cvernovke, v ktorom tvorí čerstvá vlna ľudí ponorených do grafiky, typografie a ilustrácie.

Martin Malina je grafický dizajnér venujúci sa počítačovej grafike, ilustrácií, animácií, tradičným grafickým technikám, vizuálnemu umeniu a sieťotlači. Rád však experimentuje s materiálom a v jeho tvorbe môžeme vidieť aj sololit. V jeho portfóliu nájdeme diela, ktoré robil na voľne umeleckej báze, ale taktiež aj komorné veci. Výstupom jeho tvorby sú zväčša printy z linorytov, drevorytov, ale aj plagáty a tričká v prevedení sieťotlačiarenskou technikou.

Martin sa vo svojej tvorbe už dlhodobo zaoberá témou Labyrintu. Ten sa pre neho stal reflexiou na to, ako vnímame svoje životy a ako s nimi zaobchádzame. Každý z nás hľadá počas svojho života hodnoty, ako napríklad byť šťastný, mať peniaze, dom alebo rodinu, každý hľadá svoj cieľ. Ale cesta k nemu je labyrintom, ktorý zostáva nevyriešený, pretože aj keď za niečím celý život ideme, stále je pred nami čosi nedosiahnuteľné. A tak si na sklonku života človek uvedomí, že nikdy nedospel do cieľa a všetko, čo našiel, mu bolo málo. Každý z nás je Minotaurom vo vlastnom labyrinte.

Ďalším Martinovým projektom sú Krajské mestá, ktoré sa zaoberajú ulicami krajských miest v Bratislave. Poukazujú na to, že nezáleží na tom, odkiaľ človek pochádza, z ktorých rôznych kútov Slovenska, lebo stále si v hlavnom meste vie nájsť svoj kraj. Hlavné mesto je a vždy bude charakterizované kumuláciou ľudí z rôznych krajov a zvykov.

Vypočujte si rozhovor z :Popo_FM:

CERSTVE OVOCIE_FM 13.7.2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Web: https://www.martinmalina.com
Instagram: https://www.instagram.com/_martin_malina_/
Martin Malina – návšteva ateliéru: https://youtu.be/CN4v3q82_Bo
Event: Martin Malina – V nás: https://www.facebook.com/events/3533339353432187

CO1.jpeg

CO2.jpeg

CO3.jpeg

CO4.jpeg

CO5.jpeg

CO6.jpeg

CO7.jpeg

CO8.jpeg

CO9.jpeg

CO10.jpeg

CO11.jpeg

CO12.jpeg

CO13.jpg

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame