Film_FM: Dokumentárny film Gréta

Film_FM: Dokumentárny film Gréta

Švédsky dokumentárny film Gréta o známej aktivistke Grete Thunberg mal premiéru na prehliadke Scandi. Je síce pomenovaný podľa svojej hlavnej protagonistky, no ako sama hovorí, to čo robí a prečo ju ľudia poznajú, nie je a nemá byť o nej, ale o nás všetkých, o zmene a o zastavení, alebo aspoň zmiernení klimatickej krízy.

Film_FM: Dokumentárny film Gréta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rovnako ako Gréta, aj tento dokument na seba pritiahol pozornosť popieračov klimatickej krízy aj ľudí, ktorí majú na Grétu a jej rodičov názor vytvorený aj bez toho, aby si film pozreli.
Nenechajte sa preto ovplyvniť nepriaznivými hodnoteniami zo strany niektorých nahnevaných ľudí. Film síce nie je nejakým prevratným dokumentaristickým dielom, je to klasický dokument, ktorého rozprávačkou je dospievajúce dievča, aktivistka, ktorá dokázala strhnúť pozornosť mladých ľudí, aby sa zaujímali o zdravie a budúcnosť tejto planéty. Pod povrchom je to aj film o ľuďoch a o systéme, ktorý nie je jednoduché zmeniť, o odvahe ísť proti prúdu, o vytrvalosti a odhodlaní. Dokument Gréta a to čo sa okolo neho deje, bohužiaľ ukazuje, aká náročná a komplikovaná cesta nás v boji s klimatickou krízou čaká.


Pripravila: Lenka Bednárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame