Film_FM: Dokumentárny film Skok

Film_FM: Dokumentárny film Skok

Hovorí vám niečo meno Simas Kudirka? Pravdepodobne nie, aj keď v 70. rokoch sa v západnej časti sveta rozdelenej železnou oponou, jeho meno výrazne skloňovalo. Dokumentárny film Skok približuje bizarný príbeh tohto litovského námorníka, ktorý počas studenej vojny v roku 1970 preskočil zo sovietskej rybárskej lode na americkú v nádeji, že získa azyl. Celý slobodný svet zostal v šoku, keď ho Američania poslali naspäť, do rúk režimu, ktorý takéto činy kruto trestal.

Film_FM: Dokumentárny film Skok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Litovská režisérka Giedre Žickyte vo filme rekonštruuje udalosti a okolnosti celého incidentu, aj to, čo nasledovalo potom. Spolu s dnes 80-ročným hlavným protagonistom sa vracia na miesta, ktoré sú s jeho príbehom späté, od americkej lode až po celu, v ktorej bol väznený. O tom, ako celý incident prebehol, rozpráva nielen samotný Simas Kudirka, ale aj členovia posádky americkej lode. Bonusom je veľké množstvo vzácnych archívnych materiálov, od fotografií až po zábery z početných televíznych reportáží a programov venovaných tejto udalosti.

Dokumentárny film Skok rozpráva cez dojímavý príbeh jednotlivca o obrovskej túžbe žiť v slobodnej krajine, ale aj o náročných rozhodnutiach, ku ktorým došlo na oboch stranách rozdeleného sveta. Je to film o odvahe vzoprieť sa systému, ale aj o ľudských zlyhaniach, o poslúchnutí rozkazu a neposlušnosti zároveň, aj o spoločenskom tlaku, ktorý je pri upozorňovaní na zločiny totalitných režimov kľúčový a v ideálnom prípade dokáže zachrániť ľudské životy. Ďalšiu rovinu samozrejme tento film získava, ak si ho dáme do kontextu so súčasným, nielen americkým prístupom k utečencom.


 

Pripravila: Lenka Bednárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame