Film_FM: Malcolm & Marie

Film_FM: Malcolm & Marie

Komorná konverzačná dráma Malcolm & Marie, od scenáristu a režiséra Sama Levinsona, ktorý nakrútil aj úspešný seriál Eufória, má s týmto seriálom spoločného nielen tvorcu, ale aj hlavnú predstaviteľku Zendayu. Jej hereckým partnerom je John David Washington a ďalších hercov v tomto filme už neuvidíte. Odohráva sa počas jednej noci, kedy sa režisér so svojou priateľkou vrátili z úspešnej premiéry svojho nového filmu. Kým čakajú na recenzie kritikov a ohlasy divákov, začnú rozoberať svoj vzťah.

Film_FM: Malcolm & Marie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Čiernobiely obraz celkom výstižne korešponduje so vzájomným vzťahom oboch postáv. Podobne, ako sú čierna a biela v kontraste, no zároveň sa vzájomne dopĺňajú a spoločným miešaním vytvárajú pomocou množstva odtieňov komplexný obraz, tak aj konfrontácia rozdielnych pováh, postojov a názorov oboch postáv, egocentrického filmára aj jeho provokujúcej a inšpiratívnej priateľky, dokážu vytvoriť niečo nové, hodnotné, príťažlivé. Dôležité je nielen bojovať, ale aj počúvať, premýšľať a prehodnocovať.





Malcolm & Marie je hereckým koncertom oboch hlavných predstaviteľov. Má slabšie aj veľmi silné momenty a je to vlastne 106 minútový dialóg, často poskladaný z dlhých monológov. Postavy si vzájomne ubližujú aj vyznávajú lásku, debatujú o filme, procese tvorby, o tom, ako identita, či už rasová alebo rodová, ovplyvňuje vnímanie a hodnotenie filmu, ale aj o filmovej kritike, inšpiráciách, či o uznaní. Ak máte chuť na konverzačku v podobe nočnej partnerskej hádky, ktorá má nádherný čiernobiely obraz so starostlivými kompozíciami aj výbornou hudbou, je plná emócií, konfrontácií a úvah o vzťahu a tvorbe, a ukazuje ako vzťah ovplyvňuje tvorbu a naopak, ako tvorba zasahuje do vzťahu, film Malcolm & Marie sa vám bude páčiť. Bonusom je množstvo priamych odkazov na staršie aj novšie filmy z dejín kinematografie.

Pripravila: Lenka Bednárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame