Film_FM: Zomrieš v dvadsiatke


Film_FM: Zomrieš v dvadsiatke


Sudánsky film Zomrieš v dvadsiatke, je prvým filmom v histórii, ktorý táto krajina poslala ako svojho zástupcu na Oscara. Do shortlistu sa síce nedostal, no napriek tomu, stojí za to si ho pozrieť. Ako svoj celovečerný debut ho nakrútil Amjada Abu Alala, ktorý je vďaka svojim krátkym filmom považovaný za novú nádej súčasnej sudánskej kinematografie. Príbeh sa odohráva v malej dedine a odvíja sa od proroctva, ktoré hlavnému hrdinovi predpovedá, že v deň jeho 20. narodenín, sa jeho život skončí.

Film_FM: Zomrieš v dvadsiatke
 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Veštbou a strachom, ktorý z nej pramení, film Zomrieš v dvadsiatke môže veľmi vzdialene pripomínať rozprávku o Šípkovej Ruženke. Je úvahou nad tým, ako na naše životy vplýva to, čomu veríme, v tomto prípade, je to veštba uznávaného miestneho proroka. Uvažuje nad tým, o čo všetko človek môže prísť pod vplyvom iracionálneho strachu, ale aj nad tým, ako stigmatizácia človeka prispieva k jeho odlúčeniu od okolia a tým pádom aj od reálneho sveta. Pýta sa, ako by sme naložili so svojim životom, keby sme poznali dátum svojej smrti a vedeli by sme, koľko času máme. Bola by to výhoda, alebo prekážka? Je 20 rokov veľa alebo málo? Ako s nimi hlavný hrdina naloží a do akej miery je to v jeho rukách? A ako túto informáciu spracujú rodičia a ľudia z dediny?



Ak v niektorých prípadoch platí, že si netreba čítať oficiálne texty k filmu, v tomto prípade to platí dvojnásobne. Riskujete, že si vlastne prečítate celý dej a prídete o filmový zážitok. 


Pripravila: Lenka Bednárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame