Film_FM: Dokumentárna miniséria Lady a Dale

Film_FM: Dokumentárna miniséria Lady a Dale

Americká podnikateľka Elizabeth Carmichael sa preslávila predovšetkým vďaka trojkolesovému automobilu s úsponým motorom, ktoré sa snažila uviesť na trh počas benzínovej krízy v 70. rokoch v USA. Podarilo sa jej presvedčiť nielen konštruktérov či investorov, ale aj množstvo bežných ľudí, ktorí do jej podniku vložili peniaze. 4-dielna dokumentárna miniséria Lady a Dale sleduje celý jej životný príbeh, ktorý mal množstvo turbulentných období a prudkých zákrut.

Film_FM: Dokumentárna miniséria Lady a Dale Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V 70. rokoch minulého storočia bolo pre ľudí nepredstaviteľné, že by trans žena mohla v podnikaní dosiahnuť to, čo sa podarilo Elizabeth Carmichael. Vďaka unikátnemu autu získala nielen peniaze, ale aj mediálnu pozornosť a spolu s ňou sa začali vynárať nielen záhady a pochybnosti okolo technológie auta, ale aj tajomstvá z jej minulosti.


Na vyrozprávanie bizarného príbehu využívajú tvorcovia do veľkej miery animácie. Fascinujúci príbeh dravej, sebavedomej a cieľavedomej podnikateľky pohybujúcej sa na hranici zákona a zároveň milujúcej matky, ktorá sa ale narodila ako muž, ukazuje, ako s týmto citlivým faktom narábali médiá, ako ju posudzovali inštitúcie, ale aj to, ako ju vnímala vlastná rodina, jej najbližší, či ľudia, ktorí pre ňu pracovali. Lady a Dale nie je len príbehom Elizabeth Carmichael, ale je to aj príbeh o prijatí vlastnej identity, o úprimnosti, o sile rodiny, o túžbe niečo dosiahnuť a o tom, že svet ani ľudia v ňom nie sú čiernobieli.

Pripravila: Lenka Bednárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame