Film_FM: Smrť roku 2020

Film_FM: Smrť roku 2020

Rok 2020 bol v mnohom špeciálny, o tom niet pochýb, no okrem pandémie sa udiali aj ďalšie zásadné veci. Do svojho filmu s názvom Smrť roku 2020 ich pozbieral Charlie Brooker, autor seriálu Black Mirror.


Brexit, voľby v Amerike, smrť Georga Floyda, biele Oscary a samozrejme nový vírus, ktorý sa rozšíril po celej planéte. Britský scenárista, producent a drsný kritik rôznych spoločenských javov Charlie Brooker, hodnotí vo filme Death to 2020 alebo Smrť roku 2020 udalosti, ktoré za uplynulých 12 mesiacov prevažne americkými a britskými dejinami.

Smrť roku 2020 je mokument, čo znamená, že je to hraný film, ktorý sa ale tvári ako dokumentárny a využíva na to jeho výrazové prostriedky. Kombinuje archívne aj ilustračné zábery s hovoriacimi hlavami. A nie hociakými. Vedca, sociologičku, multimilionára, britskú kráľovnú, či bežných obyvateľov tejto planéty, si zahrali známe filmové a televízne tváre. Novinára stvárnil Samuel L. Jackson, političku Lisa Kudrow a historika Hugh Grant.


Charlie Boorker má s vtipno-kritickým komentovaním udalostí bohaté skúsenosti. Pre BBC pripravil už niekoľko takýchto komédií, v ktorých hodnotil dôležité udalosti. Tentokrát síce nevystupuje ako moderátor, ale jeho hlas môžete počuť v pozadí, ako respondentom kladie doplňujúce otázky. Podobne, ako to bežne vidíme v dokumentárnych filmoch.


Mokument Smrť roku 2020 je vtipnou rekapituláciou dôležitých udalostí vo svete, ale aj uváha nad tým, ako tieto udalosti menili naše vnímanie sveta.  Sledujeme do seba zahľadených odborníkov, prezliekanie kabátov v politike, polarizáciu, skrytý rasizmus, svet mileniálov, z ktorého sa vytráca obsah aj to, ako sa na svet pozerá priemerný obyvateľ Anglicka či USA, ktorý si s najväčšou pravdepodobnosťou tento mokument nikdy nepozrie. Podobný zábavno kritický pohľad na udalosti a prešľapy uplynulého roka by si určite zaslúžila aj naša malá krajina.

Pripravila: Lenka Bednárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame