Čerstvé Ovocie_FM: Štefan Sekáč

Čerstvé Ovocie_FM: Štefan Sekáč

Koncept diela, akokoľvek môže byť hlboký a vážny, vytvára bez adekvátnej vizuálnej stránky len zbytočnú ťažobu.

Je ľavák, ľavou rukou aj píše, no všetko ostatné robí pravačkou. Dokončil umeleckú školu a ako čerstvý, ale nesmierne nadaný, absolvent stále hľadá svoj spôsob vyjadrenia. Jeho jazykom je keramika. Chce ľuďom ukázať, že keramika nie sú len hrnčeky alebo bezduchý tanier. Dá sa o nej uvažovať aj s pridanou hodnotou dizajnéra.

Štefan Sekáč je absolventom Ateliéru keramiky na Katedre úžitkového umenia VŠVU v Bratislave. Za svoju absolventskú kolekciu váz získal hlavnú cenu na medzinárodnom festivale Bratislava Design Week. Absolventskú pracovnú stáž absolvoval v šperkárskom štúdiu Lucie Havlíkovej vo Viedni, má za sebou spolupráce s odevnými dizajnérmi ako Boris Hanečka, Silvia Zrebna či Pavol Dendis.

Štefan pracuje s dôrazom na autorský dizajn, pričom jeho tvorba reflektuje súčasnú kultúru so zameraním na kritiku populárnej kultúry a trendov, komercie a zisku. Definuje ju pominuteľnosť a nestálosť, eklekticizmus či hľadanie ideálov a modiel súčasnosti. Jeho tvorbe nechýba ani umelecké zveličenie. To poznačilo aj kolekciu Fetiš, kde odlievaním nafúknutých balónikov zakonzervoval v čiernom porceláne predmety dočasnej trvácnosti. Táto kolekcia bola prezentovaná na Biennale Relevation v Grand Palais v Paríži a na základe kurátorského výberu parížskeho Design Week aj súčasťou 1000 VASES v Paríži.  Explicitným rozborom svojich diel sa však radšej vyhýba. Ako vizuálne založený človek sám nemá rád, ak koncept prevyšuje estetickú funkciu. Žije v Bratislave, venuje sa vlastnej výtvarnej tvorbe, výstavnej činnosti, fotografii a móde.

Vypočujte si rozhovor z :Popo_FM:

CERSTVE OVOCIE_FM 1.12.2020 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Instagram: https://www.instagram.com/s.e.x.a.c/

CO1 Diplomová práca.jpg
Diplomová práca

CO2 Diplomová práca.jpg
Diplomová práca

CO3 Diplomová práca.jpg
Diplomová práca

CO4 foto Ján Kekeli.jpg
foto Ján Kekeli

CO5 Fetiš BADW foto Lívia Stokingerová.JPG
Fetiš BADW foto Lívia Stokingerová

CO6 Fetiš BADW foto Lívia Stokingerová.JPG
Fetiš BADW foto Lívia Stokingerová

CO7 Fetiš BADW foto Lívia Stokingerová.jpg
Fetiš BADW foto Lívia Stokingerová

CO8 Fetiš BADW foto Lívia Stokingerová.JPG
Fetiš BADW foto Lívia Stokingerová

CO9 Porcelánový reprák foto Ján Skaličan.jpg
Porcelánový reprák foto Ján Skaličan

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame