Čerstvé ovocie: Samo Čarnoký

Čerstvé ovocie: Samo Čarnoký

Samo Čarnoký: „Aj medzi písmom sa treba vedieť dobre orientovať.“

Graffiti nie je len o zakrádaní sa po nociach a útekoch pred políciou. Dôkazom toho je aj Samo Čarnoký, ktorý v deväťdesiatych rokoch začal vnímať graffiti, cez ktoré sa dostal k jeho odnoži, streetartu.

Marek Adamov v roku 2001 na žilinskej stanici zorganizoval veľkolepé podujatia venované graffiti a streetartu - Ostrov 4 Graffity. Tu sa ukázal aj mladý Bluer. Zo strednej školy v Kremnici pokračoval na vysokú školu v Košiciach. Tu už seriózne študoval dizajn a farby, plochy a tvary, ktoré mu poskytovali graffiti a neskôr streetart, ho bavili viac než klasický grafický dizajn. Dnes už by sme v uliciach jeho podpisy nenašli. Písmená prestal kresliť na steny a začal ich robiť v počítači, čo je vlastne celkom prirodzený vývoj.

Samo Čarnoký je košický dizajnér, ktorý pôsobí ako pedagóg na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach. Dlhodobo sa venuje dizajnu písma, vydal aj knihu Fonts SK a v roku 2016 získal Národnú cenu za dizajn za svoju dizertačnú prácu. Tento rok získal najvyššie ocenenie v kategórii profesionálneho dizajnu Národnej ceny za dizajn. Medzinárodná porota vyzdvihla jeho precíznu prácu na knihe s titulom Spis 44. Jej autorkou je Lena Jakubčáková, ktorá počas vyše troch rokov navštevovala mužské väznice a prostredníctvom fotografie mapovala osudy ľudí, ktorí sa ocitli v dočasnej neslobode.

Záznam rozhovoru z :Popo_FM si môžete vypočuť tu:

CO1.jpg

CO2.jpeg

CO3.jpg

CO4.png

Web:
http://carnokytype.com

Facebook:
https://www.facebook.com/carnoky/

Pripravila: Viera Ráczová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame