Prínosom vesmírneho programu je mierová spolupráca medzi krajinami

Prínosom vesmírneho programu je mierová spolupráca medzi krajinami

Vypočujte si rozhovor s astronautkou Dorothy Metcalf-Lindenburger z Rána na eFeMku.

Keď mala Dorothy Metcalf-Lindenburger desať rokov, prvýkrát si uvedomila, že by raz chcela letieť do vesmíru. V roku 2010 sa jej to aj podarilo. Zúčastnila sa na jednom z posledných letov raketoplánov v rámci amerického vesmírneho programu a letela k Medzinárodnej vesmírnej stanici, kde strávila niekoľko dní. O svoje zážitky a poznatky sa podelila v Ráne na eFeMku s Dominikou a Martinom.

Kým sa astronaut dostane do vesmíru, musí prejsť tréningom prežitia, kurzom lietania a stráviť hodiny v rôznych simulátoroch. A i tak ho reálny štart raketoplánu dokáže svojou intenzitou prekvapiť. Pohľad na Zem však stojí za to: „Keď sa pozeráte cez okienko a vidíte našu nádhernú Zem, predstavujete si svojich blízkych, ale aj cudzích ľudí, za všetkých cítite zodpovednosť. Cítite zodpovednosť za celú planétu, za oceány a atmosféru, pretože to všetko stojí za našu ochranu.“

Dorothy Metcalf-Lindenburger v Ráne na eFeMku opísala prípravu aj priebeh vesmírnej misie. Vesmírny program je pre ňu ukážka toho, ako krajiny dokážu spolupracovať na mierovej báze, ako všetci pracujú bok po boku s cieľom zlepšiť život na Zemi. Jej pútavé rozprávanie z Rána na eFeMku si môžete vypočuť tu:


s131e007997a.jpg

metcalf-lindenburger_dorothy.jpg

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame