Bývalý neonacista bojuje proti extrémizmu aj na Slovensku

Bývalý neonacista bojuje proti extrémizmu aj na Slovensku

Vypočujte si rozhovor s Christianom Picciolinim, ktorý svoj životný príbeh vyrozprával v Ráne na eFeMku. Nelákala ho ideológia, chcel len niekam patriť. Hovoril o dôvodoch, ktoré ho priviedli do neonacistického hnutia a vysvetlil, prečo sa neskôr rozhodol odísť a pomôcť s odchodom aj iným.

Christian Picciolini sa pridal k extrémistickému hnutiu Chicago Area Skinheads ešte ako dieťa. Nerozumel ideológii ani rasizmu, chcel len byť súčasťou skupiny, ktorá by mu poskytla zázemie a zmysel. Ako šikanované dieťa talianskych prisťahovalcov, ktorí naňho kvôli práci nemali čas, stratil akékoľvek sebavedomie. Práve neonacistické hnutie mu ho pomohlo získať a z Christiana sa onedlho stal vodca, ktorý sám verboval ďalších členov. Hnutie opustil po ôsmich rokoch a väčšinu svojho ďalšieho života sa snaží vymazať to, čo v mladosti pomáhal budovať.

V Ráne na eFeMku s Dominikou a Martinom rozprával o tom, ako sa hnutie za posledných tridsať rokov zmenilo a ako nenápadne preniklo do širšej spoločnosti: „Uvedomili sme si, že keď sme vyzerali a zneli príliš extrémne, ľudí sme od seba odháňali. Preto sme odložili vlajky s hákovými krížmi a zamenili sme ich za obleky a kravaty. Nabádali sme ostatných, aby šli na vysoké školy a rozšírili ideológiu do mainstreamovej kultúry. A teraz vidíme ľudí, ktorí kandidujú do parlamentu a na ďalšie politické funkcie, ktorí majú tie isté myšlienky a hovoria tie isté slová, aké som šíril ja pred tridsiatimi rokmi.“

Vo februári vychádza v slovenčine kniha Romantické násilie, ktorá opisuje život Christiana Piccioliniho a jeho odchod z extrémistického hnutia. Aj na Slovensku sa stretol s ľuďmi s podobným životným príbehom, ktorí však nenašli dosť odvahy na to, aby o ňom verejne hovorili. Preto vznikla iniciatíva ExitSlovensko, ktorej cieľom je pomôcť jednotlivcom opustiť extrémistickú scénu. Ako sa to podarilo Christianovi Picciolinimu, čím všetkým si musel prejsť a aký je jeho odkaz pre Slovákov, to si môžete vypočuť v zázname rozhovoru z Rána na eFeMku tu:

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame