K Alici sa dostal náhodou, jeho ilustrácie sú najkrajšie na svete

K Alici sa dostal náhodou, jeho ilustrácie sú najkrajšie na svete

Vypočujte si rozhovor s Prof. Dušanom Kállayom z Rána na eFeMku.

Minulý rok uplynulo 150 rokov od prvého vydania knihy Alica v krajine zázrakov. Americký klub Lewisa Carrolla pri tejto príležitosti hľadal to najkrajšie vydanie na svete a spomedzi 7500 titulov ho našiel práve na Slovensku. Ilustroval ho ilustrátor a grafik Prof. Dušan Kállay, ktorý si na svoje dielo zaspomínal v Ráne na eFeMku: „Alicu v krajine zázrakov odmietol nejaký ilustrátor predo mnou. Dostal som ju náhodou. Ilustroval som ju veľmi dlho, trvalo to jeden celý rok a po dvoch rokoch knižka uzrela svetlo sveta. Od začiatku som s ňou bol veľmi spokojný.“ A táto spokojnosť trvá dodnes, ani spätne by na nej nič nemenil.

Alica v krajine zázrakov je preňho knihou kníh, ktorá mu získala viacero ocenení. „Pri každej mojej knižke je veľmi dôležité, či sa mi podarí niečo vymyslieť. Pri tejto knižke to bola tá väzba, na ktorej je mačka a na zadnej strane mačka zozadu. To bol nápad, ktorý ma inšpiroval pre celú knižku.“ Vydanie s jeho ilustráciami vyšlo aj v Japonsku, na Faerských ostrovoch a v týchto dňoch v reedícii opäť na Slovensku.

Prof. Dušan Kállay v Ráne na eFeMku hovoril aj o svojich umeleckých začiatkoch. Viažu sa k jeho dedovi, ktorý taktiež zvykol maľovať: „Olejovú farbu som voňal odmalička. Cez prázdniny sme k nemu vždy chodili a niekedy dal aj mne možnosť namaľovať si niečo olejom.“ V umeleckej tvorbe pokračoval na vysokej škole pod vedením Vincenta Hložníka, dnes už sám vedie vlastných študentov. Vďaka nim sa cíti mladší. Čo im závidí a v čom to majú zložitejšie, ako sa tvorilo v období, kedy aj umenie posudzovala komisia, o tvorivej kríze aj o snoch a plánoch, o tom všetkom hovoril v Ráne na eFeMku s Dominikou a Martinom.

„Vo výtvarnom umení je to tak, že existujú stupienky. Ja ich nazývam schodíky. Samozrejme, Alica bola jedným schodíkom, môj film bol druhý schodík, potom obrazy, ktoré som namaľoval. Ale nie sú to všetky obrazy a knižky. Sú to tie, v ktorých objavíte niečo iné a posuniete sa. A pokiaľ ten posun existuje, tak ma to napĺňa absolútne.“

Celý rozhovor s akademickým maliarom, grafikom a ilustrátorom Prof. Dušanom Kállayom z Rána na eFeMku si môžete vypočuť tu:


Alica28.jpg

Alica22.jpg

Alica10.jpg

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame