Čerstvé Ovocie_FM: Sestry Jančové (Ivana a Zuzana)

Čerstvé Ovocie_FM: Sestry Jančové (Ivana a Zuzana)

Chceli by byť ako Batman alebo Iron Man, ktorí zachraňujú svet aj bez superschopností, lebo im k tomu stačí inteligencia a odhodlanie.

Posledných pár rokov sme svedkami, že známe komiksové postavy dokážu vypredávať kiná, zarábať nemalé peniaze, a že sa z komiksových štúdií stali najvýznamnejšie spoločnosti na svete. Komiksové postavy dostávajú úspešné seriálové a herné adaptácie. Komiksy a grafické novely sú na Slovensku stále na úplnom okraji čitateľského záujmu, v komikse svet len dobiehame a sme ďaleko za ním. Naša súčasná komiksová scéna je mikroskopická, ale rozrastá sa. Určite poznáte pár titulov od slovenských autorov, ale nie sú to typické superhrdinské komiksy.

Slovenská komiksová tvorba nie je mŕtva, o čom nás presviedčajú aj sestry Jančové, ktoré mali od malička radi fantasy a sci-fi svet. Zbožňovali filmy a seriály o superhrdinoch, aj keď v tom čase ich ešte toľko neexistovalo. Je tiež pravda, že v tých časoch boli pre viacerých „divné dievčatá“ z Kysuckej dediny Ochodnica, a to len z dôvodu, že si tak nekompromisne fičali na komiksoch a ich superhrdinoch a superhrdinkách. Ale za posledné roky sa všetko zmenilo. Na strednej škole sa Zuzka začala venovať kresleniu a Iva začala písať. Začali mať svoje sny a svoj superhrdinský svet. Nápad vytvárať komiks dostali až na vysokej škole, kde spoločne študovali marketing na Univerzite Komenského v Bratislave. V tom čase zomrel Stan Lee, najväčší komiksový predstaviteľ, čo bolo dôvodom niečo v tejto oblasti vymyslieť. Aj keď sa to začínalo amatérsky, ich prvý komiks vytvorili v rámci školského projektu. Komiks dostal názov Peter – Skúška a bol určený hlavne pre študentov. Išlo len o ručne kreslený komiks s bunkami, ktoré si samé lepili lepidlom na papier. V tomto komikse sa zrodil Šprt, ktorý je jednou z hlavných postáv komiksu Artúr – Čierny Peter.

Kedysi boli takmer na nerozoznanie, dnes sestry Jančové rozpoznáte podľa rozdielnej farby vlasov. V tvorbe ich možno odlíšiť zas tak, že Ivka vymýšľa dej, scenár a lettering, Zuzka zas kreslí, od základnej skice, cez inking, až po coloring jednotlivých scén, a stará sa o celkovú vizuálnu stránku komiksu. Na konte ich majú už niekoľko a každým ďalším je ich mená viac a viac počuť. Vymysleli vlastný komiksový svet so slovenskými hrdinami, no ich príbehy v sebe skrývajú oveľa viac. Vždy sa venujú nejakej dôležitej spoločenskej téme a prinášajú odkaz mladým ľuďom.

Medzi ich diela patrí aj ekologická séria Eco & Tank, ktorú predstavuje na školách deťom Thomas Puskailer. Komiks Eco & Tank je výnimočný tým, že sa každý diel venuje téme ochrany životného prostredia. Napríklad úplným štartom bol diel, kde kocúrik Tank a chlapec Eco naučili čitateľov separovať odpad. V nasledujúcich dieloch si zobrali pod palec témy znečistenia ovzdušia, vody či šetrenia elektrickej energie. V ich portfóliu nájdeme aj komiks Demo a Diana, ktorý bol reakciou na voľby a možnosť slobodného výberu. Jedným z najnovších komiksov sestier Jančových je Čiernovlasý princ, ktorý je vytvorený podľa rozprávky Pavla Dobšinského.

Sestry Jančové vytvárajú čisto slovenský komiks inšpirovaný veľkými superhrdinskými príbehmi, ktorým nechýbajú sympatické postavy, plno akcie a ani zmysel pre humor. Aj napriek tomu, že sa dali na túto strastiplnú komiksovú dráhu, snívajú o tom, že si raz vezmeme ich komiks do rúk aj v knižnej podobe, poprípade aj v inom jazyku.

Vypočujte si rozhovor z :Popo_FM:

CERSTVE OVOCIE_FM 16.3.2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Web: https://sestryjancove.sk
Facebook: https://www.facebook.com/sestryjancove.sk
Instagram: https://www.instagram.com/sestryjancove.sk

CO1.jpg

CO2 Alex a Fosa 2021.jpg
Alex a Fosa 2021

CO3 Čiernovlasý princ 2020.jpg
Čiernovlasý princ 2020

CO4 Čiernovlasý princ nájde Skoka.jpg
Čiernovlasý princ nájde Skoka

CO5 Demo a Peter 2020.jpg
Demo a Peter 2020

CO6 Eco Tank.jpg
Eco Tank

CO7 Eco Tank 2.jpg
 Eco Tank 2

CO8 Eco Tank 2.jpg
 Eco Tank 2

CO9 Demo a Diana.jpg
Demo a Diana

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame