Film_FM: 5 filmov, ktoré nakrútili herci či herečky

Film_FM: 5 filmov, ktoré nakrútili herci či herečky

Angelina Jolie, Jodie Foster, Paul Dano, Natalie Portman, Kevin Costner, James Franco, Ryan Gosling, Bradley Cooper, Ben Affleck. Títo všetci a mnohí ďalší, sú známi predovšetkým ako herci, no vyskúšali si aj réžiu a dopadlo to viac než dobre.  Pred nedávnom predstavili svoje celovečerné debuty aj herečky ako Robin Wright či Regina King. Dnešným kritériom pravidelného, čisto subjektívneho výberu piatich filmov je to, že ich nakrútili tvorcovia, ktorých mená máme spojené skôr s ich hereckou kariérou.

Film_FM: 5 filmov, ktoré nakrútili herci či herečky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


George Clooney nakrútil 7 filmov, naposledy sci-fi snímku Polnočné nebo. Do nasledujúcej pätice však vyberám jeho čiernobielu životopisnú drámu Dobrú noc a veľa šťastia, o šiestich novinároch, ktorí sa odvážili postaviť proti senátorovi Josephovi McCartymu. Upozornili na nezmyselné šírenie strachu, súvisiace s bezdôvodnými obvineniami mnohých ľudí zo spolupráce s komunistami na prelome 40. a 50. rokov minulého storočia. Medzi obvinenými, ktorým bolo znemožnené ďalej pracovať, bol napríklad aj Charlie Chaplin, Luis Buňuel, Orson Welles, či scenárista Dalton Trumbo. Je to film o dôležitosti novinárskej práce, ale aj o úlohe médií a je inšpiratívny aj dnes.


Úspešná herečka Greta Gerwig ohlásila nakrúcanie svojho štvrtého celovečerného filmu s názvom Barbie. Ako režisérka na seba upozornila filmom Ladybird o dospievaní a minulý rok nakrútila adaptáciu slávneho, čiastočne autobiografického románu Louisy May Alcott Malé ženy. Príbeh štyroch, celkom odlišných sestier, otvára témy ako ženské práva, problém neúplných rodín, či postavenie žien v spoločnosti. Je to dojímavý aj zábavný príbeh venovaný ženskej sile, súdržnosti, cieľavedomosti, túžbe realizovať sa, ale aj schopnosti obetovať svoje vlastné záujmy v prospech tých, na ktorých vám záleží.


Jonah Hill svojim režisérskym debutom Deväťdesiatky, ku ktorému si písal aj scenár, dokázal, že mu to ide nielen pred kamerou ale aj za ňou. Pred nakrúcaním príbehu o 13-ročnom chlapcovi, ktorý sa v 90. rokoch počas prázdnin pokúša zapadnúť do novej partie a zároveň zvládať problémy v rodine, sa vraj radil s Martinom Scorsesem aj Ethanom Coenom. Nezromantizovaný pohľad na dospievanie v deväťdesiatych rokoch v Amerike, sa mu podarilo autenticky zachytiť aj preto, že to zažil na vlastnej koži.


Atmosféru určitého obdobia, tentokrát 60. rokov sa podarilo zachytiť aj Denisovi Hopperovi vo svojom režisérskom debute Bezstarostná jazda. Nakrúcal bez pevného scenára a samotné nakrúcanie bola divoká jazda, ktorú okrem improvizácie a prvkov náhody, definovalo aj množstvo alkoholu či iných látok. Napriek tomu, alebo možno práve preto sa filmu podarilo vystihnúť to, ako sa americká spoločnosť premieňala pod vplyvom kultúrnych a spoločenských trendov. Ukazuje, napätie, ktoré tam vládlo aj nástup hnutia hippies, s ktorým bol spojený komunitný život či užívanie drog. Easy rider je zároveň jedným z filmov, ktorý stál pri zrode tzv. Nového hollywoodu, charakterizovaného uvoľnenosťou, realizmom, nižšími rozpočtami či nakrúcaním v exteriéroch.


V roku 1980 debutoval ako režisér aj Robert Redford, komornou drámou Obyčajní ľudia. Sleduje v ňom to, ako sa zmenia vzťahy v rodine, do ktorej zasiahla tragédia v podobe smrti staršieho syna. Otvára témy ako pocity viny, uzatváranie sa do seba, či ignorovanie vlastných emócií aj citového prežívania najbližších a to, ako tieto faktory ovplyvňujú komunikáciu v rodine. Robert Redford sa rozhodol príbeh spracovať, lebo mu pripomínal to, ako sa komunikovalo v jeho vlastnej rodine. Vďaka tomuto filmu stal prvým hercom, ktorý za svoj režisérsky debut získal Oscara.
Ďalším hercom, ktorý so svojím režisérskym debutom uspel na Oscaroch bol Kevin Costner. Podarilo sa mu to presne o 10 rokov neskôr, teda v roku 1991, s filmom Tanec z vlkmi, ktorý získal až sedem zlatých sošiek.


Pripravila: Lenka Bednárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame