Film_FM: 5 filmov - herci a herečky v dvojúlohách

Film_FM: 5 filmov - herci a herečky v dvojúlohách

Zahrať dve odlišné postavy v jednom filme je pre herca vždy výzva. Viaceré postavy v jednom filmovom príbehu bežne hrávali všetci členovia Monty Python a je to jedným z ich trademarkov. Dvojúlohy si vyskúšali aj herci ako Christian Bale, Leonardo DiCaprio, Tom Hardy či Paul Dano ale aj mnohí ďalší. Naposledy to výborne zvládol Mark Ruffalo v seriáli Bludné kruhy. Za túto dvojrolu je nominovaný aj na Zlatý glóbus. V dejinách kinematografie je množstvo filmov kde hrá jeden herec alebo herečka viacero postáv, a práve to je kritériom pre nasledujúci, čisto subjektívny výber piatich filmov, ku ktorým sa oplatí vrátiť.

Film_FM: 5 filmov - herci a herečky v dvojúlohách Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jedna z najlepších filmových úloh v kariére Nicolasa Cagea je práve dvojrola v snímke Spike Joneza Adaptácia. Scenár napísal Charlie Kaufman a spracoval v ňom svoju vlastnú tvorivú krízu, ktorú vyrozprával cez príbeh dvoch bratov s odlišným prístupom k životu aj tvorbe. Cage exceluje v oboch polohách - v úlohe talentovaného, no neistého, príliš zodpovedného a poctivého Charlieho, aj spontánneho, uvoľneného a naivného Donalda, ktorý sa pri písaní riadi návodom zo scenáristického kurzu. Podľa toho, ktorá z postáv dostáva viac priestoru, sa mení aj žáner samotného filmu.


Charlie Chaplin v roku 1940 zareagoval na narastajúci nacionalizmus v Európe odvážnou satirickou komédiou Diktátor, ktorú opäť nielen, režíroval, ale aj napísal scenár, podieľal sa na hudbe a predstavil sa v dvojúlohe. Stvárnil Hitlera - tu sa ale volal Adenoid Hynkel a zároveň židovského holiča, ktorý sa naňho nápadne podobá a tak si ho s ním pomýlia. Nadčasový film, ktorý zosmiešňuje nacistickú ideológiu aj samotného Hitlera, získal 5 nominácií na Oscara a Charlie Chaplin dostal od newyorských filmových kritikov cenu za najlepší herecký výkon.


Vo svojom najlepšom období nakrútil David Lynch neo-noirový thriller Lost Highway, v ktorom sa dvojúlohy zhostila vtedy 29 ročná Patricia Arquette. Jej výkon kritici prirovnávali k tomu čo takmer 40 rokov pred tým predviedla v dvojroli Hitchcockovho filmu Vertigo Kim Novak. Pre Patriciu Arquette, ktorá obdivovala Lynchovu tvorbu, bola dvojrola v jeho filme poctou aj výzvou zároveň. V príbehu, v ktorom sa mieša realita, sny a predstavy, si zahrala manželku hlavného hrdinu, aj tajomnú a nebezpečnú ženu, ktorá výrazným spôsobom ovplyvní jeho život.


V roku 1972 nakrútil Juraj Herz temný film Morgiana, ktorý stojí na hereckom dvoj-výkone Ivy Janžurovej. Stvárnila tu dve sestry, dobrosrdečnú Kláru a zlú, zákernú a chamtivú Viktóriu, ktorá sa ju rozhodne otráviť. Herz, ktorý tu pracuje s nakláňaním obrazu, žabou perspektívou aj farebnými filtrami a efektami, herečke údajne pôvodne ponúkal len jednu z úloh, no keďže sa nevedela rozhodnúť zahrala si obe. Napriek tomu však vraj honorár dostala len za jednu úlohu.


Majstrom v hraní viacerých postáv v jednom filme bol Peter Sellers. Až tri postavy stvárnil v komédiách Väzeň zo Zendy či Myš, ktorá kričala, ale aj v čiernobielej protivojnovej satire Stanleyho Kubricka Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu. Vo filme o skupine paranoidných generálov fascinovaných vojnou, mal pôvodne hrať až 4 dôležité postavy, no kvôli zraneniu nakoniec, skončil pri troch. Okrem kapitána Mandrakea, ktorý sa snaží zabrániť katastrofe, stvárnil aj prezidenta a jeho šialeného poradcu, bývalého nacistického vedca Dr. Divnolásku.


Pripravila: Lenka Bednárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame