Film_FM: 5 filmov, ktoré sa odohrávajú vo väzení


Film_FM: 5 filmov, ktoré sa odohrávajú vo väzení


Ako prvé vám možno napadne Vykúpenie z väznice Shawshank režiséra Franka Darabonta, či Hlad Steeva McQueena, možno drsná snímka Blok 99 s Vincom Vaughnom v hlavnej úlohe, alebo Mimo zákon Jima Jarmusha. Výborný bol aj seriál Bena Stillera Útek z väzenia v Danemore. V tomto, čisto subjektívnom výbere sa však sústredím výhradne na filmy.

Film_FM: 5 filmov, ktoré sa odohrávajú vo väzení
 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Veľmi intenzívny a drsný film z väzenského prostredia, nakrútil v roku 2009 francúzsky režisér Jacques Audiard. Vo filme Prorok, cez príbeh mladého Moslima, ktorý sa dostane do väznice ovládanej korzickou mafiou, uvažuje nad tým, ako väzenie človeka mení a kto nastavuje jeho vnútorné pravidlá. Nepríjmne napínavá atmosféra vás totálne vtiahne do sveta, kde sa v hierachii posuniete len ako prekročíte akýchkoľvek morálne zábrany, kde zachrániť si život, znamená siahnuť naň niekomu inému. Jacques Audiard, ktorý si do filmu, ako poradcov aj komparz, pozval bývalých väzňov, skrátka vie nakrútiť film o mieste, kde by ste sa za žiadnych okolností nechceli ocitnúť.


Podobný film ako spomínaný Prorok, nakrútili v roku 2010 dvaja dánski filmári Tobias Lindholm s Michael Noer. Ich snímka s jednoduchým názvom R, je o niečo menej drsná a priamočiará, ale napriek tomu je dostatočne autentická a surová. Cez príbeh mladého muža, čerstvo odsúdeného za násilný útok, ukázali neidealizovaný obraz dánskej väznice a života v nej. Bonusom je seversky mrazivá záverečná pointa.


Dánsky režisér Nicolas Winding Refn nakrútil v roku 2008 výrazne štylizovanú snímku Bronson, s Tomom Hardym v hlavnej úlohe. Inšpiroval sa skutočným príbehom britského násilníka, ktorý sa tak veľmi túžil stať slávnym, až sa mu to podarilo. Pod pseudonymom Charles Bronson sa do dejín zapísal ako najznámejší britský väzeň. Aj preto ho Refn poňal ako akéhosi kabaretného herca, chlapíka, ktorý sa rád predvádza nielen publiku vo väznici, či už reálnemu, alebo fiktívnemu, ale aj priamo samotnému divákovi.


Skutočným príbehom sa inšpiroval aj írsky režisér Jim Sheridan, ktorý v roku 1993 nakrútil film s názvom V mene otca. Príbeh sa odvíja od bombového útoku v britskom Guilforde v r. 1974 a rozpráva príbeh otca a syna, nespravodlivo odsúdených na dlhé roky väzenia za terorizmus. Na rozdiel od skutočnosti ich vo filme režisér umiestnil do jednej cely, aby sa mohol výraznejšie venovať ich vzťahu, krivdám a traumám z minulosti. Daniel Day-Lewis, ktorý tu stvárnil syna, sa vraj na nakrúcanie pripravoval tak, že sa nechal zavrieť do cely a požadoval od členov štábu, aby naňho slovne útočili.


Na záver jeden film z domáceho prostredia. Kľúčové udalosti, ktoré v marci v roku 1990 po rozsiahlych Havlovych amnestiach, vyvrcholili vzburou v leopoldovskej väznici, spracoval nedávno do svojho filmu Amnestie Jonáš Karásek. Ide síce o fiktívny príbeh, ale vychádza z reálnych historických udalostí. Sleduje niekoľko postáv spojených s prelomovými udalosťami z novembra 1989, kedy sa schyľovalo k pádu totalitného režimu a začínala sa nová éra Československa. Práve scény z väznice, od obsadenia, cez mizanscénu, prvky humoru až po akčné sekvencie sa vo filme naozaj podarili.


Pripravila: Lenka Bednárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame