Film_FM: Islandský dokument Hejteri


Film_FM: Islandský dokument Hejteri


Posledný januárový týždeň mal na prehliadke severského filmu Scandi premiéru aj islandský dokumentárny film Hejteri. Režisérka Anna Hildur Hildibrandsdotir ním nadviazala na svoj krátky film o kapele Hatari, ktorá spomedzi desiatich islandských súťažiacich vyhrala účasť na Eurovízii v Tel Avive. Cieľom hudobníkov bolo počas priameho prenosu zaujať kritický postoj k izraelsko-palestínskemu konfliktu.

Film_FM: Islandský dokument Hejteri
 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vďaka filmu Hejteri sa dostanete aj na miesta, kam bežný Palestínčan vkročiť nemôže, aj napriek tomu, že tam vyrastal. Ukazuje odvrátenú stranu Eurovízie a skupinu mladých ľudí, umeleckých aktivistov, ktorí sa svojim umením pokúšajú upozorniť na porušovanie ľudských práv. Zároveň nám ukazuje, ako pozitívne dokáže kultúrne vzdelanie formovať spoločnosť, ktorá sa dokáže pozerať sa na veci kriticky a zároveň chápať a prijímať inakosť.

V slovenskom kontexte navyše film Hejteri získava ďalšiu dôležitú rovinu. Ukazuje priepastný rozdiel medzi postavením a vnímaním kultúry na Slovensku a na Islande. Keď počúvate, ako o postavení umelcov, o ich slobode a spoločenskej zodpovednosti rozpráva islandská premiérka, okamžite si skúšate predstaviť reakcie predstaviteľov našej politickej scény a je vám z toho smutno.
Hejteri sú filmom o slobode v umení, ktorej ale predchádzajú úvahy a debaty o možných dôsledkoch a zároveň o zodpovednosti, bez ktorej by sloboda prejavu nemala zmysel.


Dokumentárny film Hejteri sa dá vidieť online v rámci projektu Kiná spolu, 3. a 8. februára.

Pripravila: Lenka Bednárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame