Film_FM: Debut Reginy King nie je dokonalý, no zaslúži si pozornosť

Film_FM: Debut Reginy King nie je dokonalý, no zaslúži si pozornosť

Film_FM: Debut Reginy King nie je dokonalý, no zaslúži si pozornosť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Oscarová herečka Regina King nakrútila svoj celovečerný debut One Night in Miami podľa rovnomennej divadelnej hry. Scenár napísal Kemp Powers, ktorý je spoluscenáristom najnovšieho animáku Peta Doctera Duša. One Night in Miami je síce fiktívny príbeh, no je inšpirovaný skutočnými udalosťami a postavami. Odohráva sa počas jednej noci roku 1964, kedy sa spolu stretli 4 černošské ikony: boxer Muhammad Ali, bojovník za ľudské práva Malcolm X, spevák Sam Cooke a futbalista Jim Brown. Pôvodne plánovali oslávili víťazstvo slávneho boxera, ktorý v tom čase ešte vystupoval pod svojim menom Cassius Clay. Namiesto bujarej oslavy však debatujú o svojich postojoch k občianskym právam.

Regina King sa v úvode pokúša divákom ukázať, s akými prekážkami museli štyria hrdinovia zápasiť, čomu všetkému sa museli prispôsobiť, aby mohli robiť to, čo ich baví a ako im ani úspech nepomohol k tomu, aby sa na nich bieli ľudia stále nepozerali zhora. Keď zvládnete tento pomerne dlhý úvod, v ktorom sa zoznamujeme s postavami a kontextom doby, príde, aspoň pre mňa, tá zaujímavejšia časť. Pozornosť si získa v momente, kedy sa všetci štyria muži stretnú v moteli, presnejšie na jeho streche a začnú debatovať o svojom postavení v spoločnosti, o tom, ako vnímajú to čo robia a či to robia správne. Debaty o umení, jeho poslaní, aj o tom, ako sa dá využiť sláva v prospech spoločnosti, ukazujú nielen pozitíva, ale aj komplikované vzťahy vo vnútri černošskej komunity. Práve momenty vzájomnej konfrontácie, ostré výmeny názorov a obsah ich konverzácie je to, čo ma na filme bavilo najviac.

Ak hľadáte film s témou rasizmu, bavia vás filmy odohrávajúce sa v 60. rokoch a zaujímate sa o niektorú zo štyroch spomínaných černošských hviezd, film si určite pozrite. Jeho prvá polovica síce nedrží príliš pokope, no v momente, keď sa film zmení na konverzačku štyroch hlavných hrdinov, získava na sile. Už len kvôli tejto časti, sa One night in Miami vidieť oplatí.
V ponuke ho má streamovacia služba Prime video.


Pripravila: Lenka Bednárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame