Film_FM: Pieces of a Woman

Film_FM: Pieces of a Woman

Maďarský filmár Kornel Mundruczo vo svojom najnovšom filme spracoval tému straty dieťaťa. Je to jeho prvý film v angličtine, mal premiéru na festivale v Benátkach, produkoval ho Martin Scorsese a dá sa vidieť na Netflixe. Otvára ho takmer polhodinová scéna domáceho pôrodu a rozpráva príbeh ženy, ktorá práve pri takomto pôrode prišla o dieťa a musí sa vyrovnať s návalom hormónov a emócií.

Film_FM: Pieces of a Woman Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kým vo svojich filmoch ako Biely Boh či Mesiac Jupitera, ktoré boli aj v slovenskej distribúcii, Kornel Mundruczo využíva rôzne metafory, prvky surrealizmu či nadprirodzena, jeho novinka už snáď ani nemôže byť realistickejšia. Pieces of a Woman je síce fiktívny príbeh, no zároveň je veľmi osobným spracovaním tejto témy. Mundruczo spolu so svojou partnerkou, scenáristkou Katou Weber, v ňom okrem iného skúmajú aj svoju vlastnú skúsenosť so stratou dieťaťa.
To čo prežíva hlavná hrdinka sa odráža aj na detailoch bytu v ktorom žije. Útulný priestor vystriedajú zvädnuté kvety či hromady neumytého riadu. Kamera je veľmi blízko a spolu hereckými výkonmi vám dovolí stať sa na chvíľu súčasťou udalosti v tejto rodine. Vanessa Kirby si za úlohu ženy, ktorá sa musí vyrovnať s nečakanou situáciou, okrem iného odniesla cenu z festivalu v Benátkach. Jej manžela veľmi autenticky zahral Shia LaBouf a jej matku rovnako výborná Ellen Burstyn.

Ak vám vyhovujú filmy, ktorých dej plynie pomaly, nepotrebujete košaté príbehy a máte chuť na emotívny príbeh s vážnou témou, nový Mundruczov film sa vám bude páčiť. Pieces of a Woman skúma proces vyrovnávania sa s extrémnou a nečakanou situáciou, akou len strata dieťaťa môže byť. Sleduje, ako ovplyvňuje jednotlivých členov rodiny, aj to, ako na ňu reaguje jej okolie. Je to film o pocitoch viny, aj hľadaní vinníka, o podvedomej túžbe niekoho za zlyhanie potrestať, ale predovšetkým je to film o hľadaní svojho vlastného spôsobu smútenia, aj o tom, aké náročné je o traumách hovoriť aj s tými, ktorí sú vám najbližší.


Pripravila: Lenka Bednárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame