Film_FM: Bojíte sa vlkov? Pozrite si animák Vlkochodci

Film_FM: Bojíte sa vlkov? Pozrite si animák Vlkochodci

Len nedávno sme sa dozvedeli dobrú správu, že vlk sa stal na Slovensku celoročne chráneným živočíchom. Vlci a vzťah človeka k nim sú aj témou animovaného filmu Vlkochodci. Je to príbeh o mladej lovkyni, ktorá sa s otcom vydáva do Írska, aby tam pomohla s likvidáciou poslednej vlčej svorky. Tamojší obyvatelia vlkov vnímajú ako nebezpečné zvery, ktoré treba zničiť, alebo skrotiť. Keď ale spozná divoké dievča z lesa, ktoré sa v noci premieňa na vlka, začne sa na všetko pozerať  inak.

Film_FM: Bojíte sa vlkov? Pozrite si animák Vlkochodci Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dojímavý animovaný príbeh o neobvyklom priateľstve aj magickej sile lesa a jeho obyvateľov, nakrútil írsky filmár Tomm Moore, ktorý bol mimochodom pred pár rokmi aj hosťom na festivale Fest Anča. Podobne, ako jeho predchádzajúce filmy, Brendan a tajomstvo Kellsov či Pieseň mora, aj jeho novinka sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostane do nominácií na Oscara.

Vlkochodci ani zďaleka nie sú len o vzťahu človeka a vlka. V príbehu sa dá nájsť množstvo ďalších tém. Od konfliktu medzi rodičom a dieťaťom, cez priateľstvo s niekým celkom odlišným, až po environmentálne témy, ako odlesňovanie či miznúca divoká príroda. Vo filme s nádhernou animáciou, dochádza k súboju medzi tradičným vnímaním sveta a novým pohľadom, založeným na empatii, súcite a priateľstve. Je to úvaha nad človekom a jeho vzťahom k iným tvorom na tejto planéte, o tom, ako môže práca a sústredenie sa na cieľ, niekedy zahmlievať naše vnímanie sveta, ale aj o tom, čo sa dospelí môžu naučiť od detí.

Vlkochodcov má v ponuke streamovacia služba Apple TV+.


Pripravila: Lenka Bednárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame