Čerstvé Ovocie_FM: Ľubomíra Sekerášová

Čerstvé Ovocie_FM: Ľubomíra Sekerášová

Tvorba s tematikou osobných mytológií, sústreďujúca sa na nadprirodzené, neľahko čitateľné výjavy s nádychom hororu a sci-fi.

Je rodená Oraváčka, ktorá našla obľubu vo veľkoformátovej maľbe. Jej prvé kroky viedli na Školu úžitkového výtvarníctva v Ružomberku a po nej prirodzene nasledovala bratislavská VŠVU, kde pôsobila v Ateliéri +-XXI, najprv u Daniela Fischera a neskôr pod akademickým vedením dvojice pedagógov Rastislava Podhorského a Martina Špirca. Ľubomíra Sekerášová výrazne vynikala už počas štúdia a rýchlo sa zaradila medzi nastupujúcu silnú maliarsku generáciu. Jej tvorba sa pohybuje najmä v abstraktnom realizme a súčasnej „trash“ kultúre.

Každodenné záznamy, imaginatívny symbolizmus, odkazy na sci-fi, paranoje, evolučné anomálie a osobná mytológia inšpirovaná spiritualitou, nadprirodzenými výjavmi, bosoráctvom a starým pohanstvom, sú tvorivé východiská, ktoré sa bytostne spájajú s jej médiom kresby a maľby. Výtvarným jazykom prerozpráva situácie, ktoré s ňou žijú celý život, obrazy plné temnoty, tvrdosti, ale aj poetického ticha a krásy rodného domova. Pracuje s kolážou, dekolážou a skúša kombinácie rôznych techník. Vyjadruje sa aj objektovo. Najvýraznejším z jej pracovných postupov je kresba guľôčkovým perom a fixami na veľkých plochách. Najčastejšiie však prevažuje klasická maľba a kresba, ktorá je pre ňu najdôležitejšia.

Témy si vyberá bez zásadných univerzálnych či spoločensko-kritických ambícií. Hľadá vo vodách vlastného sveta, v ktorom sa prirodzene miešajú vonkajšie a vnútorné podnety a sklon k archetypálnym obrazotvorným námetom. V súvislosti s týmto podhubím hovorí o „romantickom okultizme“, pričom romantizmus možno v tejto súvislosti vnímať vo význame zdanlivej sentimentálnosti atmosférických prírodných scenérií, ktoré tvoria základ jej diel. Táto sentimentálnosť je však pascou, ktorá diváka privádza k znervózňujúcemu detailu, fragmentu naratívneho výjavu, ktorého kontext mu však zostáva utajený. Ľubomírin „romantický okultizmus“ môžete aktuálne vidieť na jej výstave Romantic occultic v bratislavskej DOT. Contemporary Art Gallery.

Vypočujte si rozhovor z :Popo_FM:

CERSTVE OVOCIE_FM 28.7.2020 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Behance: https://www.behance.net/LubomiraSekerasova/
Instagram: https://www.instagram.com/lubomira.sekerasova/

CO1 - Ľubomíra Sekerášová, 200 x 300 cm, akryl na plátne.jpeg
Ľubomíra Sekerášová, 200 x 300 cm, akryl na plátne

CO2 - Ľubomíra Sekerášová, Romantic occultic.jpg
Ľubomíra Sekerášová, Romantic occultic

CO3 - Ľubomíra Sekerášová, Orava dog, 70 x 90 cm, akryl na plátne.jpeg
Ľubomíra Sekerášová, Orava dog, 70 x 90 cm, akryl na plátne

CO4 - Ľubomíra Sekerášová, BELOVED PLACES OF AUTUMN.jpg
Ľubomíra Sekerášová, BELOVED PLACES OF AUTUMN

CO5 - Ľubomíra Sekerášová, MORNING ADVENTURE.jpg
Ľubomíra Sekerášová, MORNING ADVENTURE

CO6 - Ľubomíra Sekerášová, CREATURES FROM THE SUN.jpg
Ľubomíra Sekerášová, CREATURES FROM THE SUN

CO7 - Ľubomíra Sekerášová, TREES LIGHTS IN MOTION FIRE IN THE SKY.jpg
Ľubomíra Sekerášová, TREES LIGHTS IN MOTION FIRE IN THE SKY

CO8 - Ľubomíra Sekerášová, MY FALSE OLDER BROTHER.jpg
Ľubomíra Sekerášová, MY FALSE OLDER BROTHER

CO9 - Ľubomíra Sekerášová.jpg
Ľubomíra Sekerášová

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame