Sociologička Zora Bútorová: Máme silnú občiansku spoločnosť. Je živá vtedy, keď panujú demokratické pomery.

Sociologička Zora Bútorová: Máme silnú občiansku spoločnosť. Je živá vtedy, keď panujú demokratické pomery.

Vypočujte si rozhovor z Rána na eFeMku.

Uznávaná sociologička Zora Bútorová sa už od revolúcie zaoberá témou rodovej rovnosti, stála pri vzniku Inštitútu pre verejné otázky a v súčasnosti skúma sociologické aspekty starnutia. Prijala pozvanie do Rána na eFeMku, kde hovorila o tom, prečo sa rozhodla študovať práve sociológiu, ako jej prácu ovplyvnila normalizácia, ale aj o charakteristikách našej spoločnosti v súčastnosti.

Reagovala na parlamentné voľby, po ktorých sa zastúpenie žien v parlamente prakticky nezmení. V tomto smere sme tak na tom horšie ako Poľsko, lepšie ako Maďarsko a približne rovnako s Českom. Oceňuje však, že sa o tejto téme pred voľbami hovorilo. Aby sa rodové rozdiely na Slovensku zmenšovali, analytička Zora Bútorová hovorí, že debatu musíme viesť v spoločnosti aj v rodinách: "Dievčatá sú väčšinou vychovávané tak, že výsledkom je menšie sebavedomie či väčšia sebakritickosť. Učiteľky a učitelia dávajú chlapcom väčší priestor, aby robili chyby a mohli ich korigovať, u dievčat sa predpokladá, že by mali byť usilovnejšie a zodpovednejšie. Mladé ženy prichádzajú do profesionálneho prostredia s týmto nánosom a nie je jednoduché sa ho zbaviť."

Sociologička Zora Bútorová sa však venuje aj výskumu aktívneho starnutia a využívania potenciálu ľudí vo vyššom veku v našej spoločnosti. "Témou by nemalo byť len to, aby mali seniori dostatočné dôchodky a aby o nich bolo postarané. Pred Slovenskom stojí otázka do akej miery dokážeme starnúť aktívne, tak, že sa budeme udržiavať v čo najlepšom zdraví? Témou je aj permanentné vzdelávanie a zmenený prístup zamestnávateľov."

Celý rozhovor so sociologičkou Zorou Bútorovou z Rána na eFeMku s Dominikou a Martinom si môžete vypočuť tu:

Sociologicka Zora Butorova v Rane na eFeMku 3.3.2020 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame