Jozef Dóczy účinkoval aj v mnohých rozhlasových hrách

Jozef Dóczy účinkoval aj v mnohých rozhlasových hrách

V noci 21. januára zomrel jeden z najvýznamnejších hercov - Jozef Dóczy. Svoj hlas prepožičal aj do mnohých rozhlasových hier.

Jozef Dóczy -  jedna z najvýznamnejších osobností hereckého sveta - zomrel v noci 21. januára vo veku 83 rokov. Dóczy, rodák z Nitry, pôsobil vyše polstoročia v Divadle Andreja Bagara v Nitre, kde stvárnil viac ako 170 postáv. Medzi inými si zahral napríklad v hre Pygmalion, Čaj u pána senátora, Pacho sa vracia, Fidlikant na streche a ako poslednú postavu si Jozef Dóczy zahral Firsa v Čechovovom Višňovom sade.

 

Jozef Dóczy účinkoval tiež v mnohých filmoch či zábavných programoch. Je držiteľom Ceny mesta Nitry, za celoživotný prínos a výrazný rozvoj divadelného i filmového umenia (1995), Ceny Jozefa Kronera za celoživotné dielo (2001) a Radu Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti umenia, osobitne divadelníctva (2010).

 

jozef-doczy copy

FOTO archív DAB

 

Dóczy je známy aj priaznivcom rozhlasových hier, jeho hlas zaznel napríklad v hrách Vydierači, Anonymný podraz, Obvinenia Adama či Zoznámili sme sa. Tú poslednú, kde Jozef Dóczy hrá manžela Adely Gáborovej, si vypočujte v plnom znení.

 

Veronika Pulišová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame