„SNP znamená, že národ sa rozhodol pre demokraciu.“

„SNP znamená, že národ sa rozhodol pre demokraciu.“

Vypočujte si rozhovor z Rána na eFeMku s riaditeľom Múzea SNP.

V pondelok 29. augusta si pripomenieme už 72. výročie Slovenského národného povstania. Napriek tomu treba v roku 2016 stále zdôrazňovať, že pre fašizmus a extrémizmus neexistuje ospravedlnenie. V Ráne na eFeMku to povedal Stanislav Mičev. Generálny riaditeľ Múzea Slovenského národného povstania nechce, aby sme opakovali chyby z histórie. Keďže extrémizmus rozširujúci sa v Európe mu naháňa hrôzu, chce hovoriť o tom, čo tu už bolo. Povstanie považuje za jeden z najdôležitejších medzníkov slovenskej histórie v 20. storočí:

„Povstanie znamená, že národ sa rozhodol prihlásiť sa k demokracii, odmietol totalitnú diktatúru, odmietol kolaboráciu a naviazanosť na nacistické Nemecko a hľadal východisko do budúcnosti. A urobil to aj za cenu obetovania vlastnej štátnosti, uprednostnil demokraciu pred totalitnou mocou, ktorá reprezentovala Slovenský štát.“

Celý rozhovor o význame SNP, o tom, ako sa vyvíjal vzťah k SNP a aké rôzne skupiny si ho privlastňovali, ale aj o expozíciách múzea a blížiacich sa oslavách, si môžete vypočuť tu:

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame