Fotka_FM: Marián Peiger, Anonymous kráča Bratislavou

Fotka_FM: Marián Peiger, Anonymous kráča Bratislavou

Fotografie majú nad našou mysľou silnú moc. Tie obzvlášť silné sa v nej usídlia a v našich súkromných galériách ukladajú obrazy o udalostiach, ktoré sme zažili. Jednou z takýchto fotografií je pre mňa fotka osamelého muža kráčajúceho večernou Bratislavou. Magická hodina, spätné svetlá áut a odhodlaný muž s maskou hnutia Anonymous na tvári. Anonymous kráča Bratislavou, je február 2012. Krásna fotografia, ktorá je pre mňa oveľa viac o odvahe a odhodlaní ako iné, možno tematicky vernejšie fotografie s gorilami a banánmi, ktoré v tom čase vznikli.

Dnešné vydanie rubriky Fotka_FM je o fotografii Mariána Peigera. Fotiť protesty Gorila bolo pre vtedy dvadsaťročného fotografa agentúry SITA výzvou. Hromadné stretnutia a protesty vnímal ako veľmi fotogenické, usiloval sa byť udalostiam čo najbližšie a prípadné nebezpečenstvo, letiace kamene a strety s políciou, veľmi nevnímal. Jeho fotografia je krásny príklad toho, ako sa relatívne „náhodný“ záber – muž sa na chvíľu odpojil od davu, ktorý kráčal kúsok odtiaľ po ulici – môže stať silným symbolom celej udalosti.

Mariánove fotografie boli viackrát nominované v rámci súťaže Novinárska cena. Za sériu fotiek z protestov Gorila získal hlavné ocenenie v kategórii Najlepšia fotografická aktualita. Ako videl Marián Peiger protesty pred štyrmi rokmi, si môžete pozrieť napríklad aj tu.

Fotka_FM: Marián Peiger, Anonymous kráča Bratislavou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


marian_peiger_anonymus.jpg

Pripravila: Ľubica Stanek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame