Na čo sa teším – IFF Bratislava 2014

Na čo sa teším – IFF Bratislava 2014

Už len pár dní a je tu opäť víkend, ale najmä 16. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Konať sa bude 7.-14. novembra v kinách Lumière, Mladosť, Nostalgia, v FK 35mm VŠMU a v Bateliéri. Zásadný problém, ktorý vyvstáva pri všetkých filmových festivaloch, je vybrať si tie "správne" filmy z programu a v rámci možností a presunov z kina do kina toho stihnúť čo najviac. Trailery nepozerám, spoilery ma hnevajú, recenzie (pred) nečítam. Ako si potom vyberám filmy, ktoré chcem vidieť? Nejaký systém musím mať, lebo filmov je veľa a času málo. Podľa režisérov, hodnotení, hereckého obsadenia, žánru, občas mám tiež zahmlenú predstavu, o čo asi vo filme ide. Ale nechcem si pokaziť žiadne prekvapenie, ktoré mi film môže ponúknuť a tak sa nesnažím si toho zistiť veľa, nemať očakávania. Občas sa stane, že film pretrpím alebo prespím, keď sa netrafí do môjho vkusu alebo aktuálnej nálady, ale väčšinou sa mi podarí vybrať si to, s čím som viac či menej spokojná. 

Toto sa pokúsim nezmeškať:

Snowpiercer-lineup

Snowpiercer (r. Bong Joon-ho, 2013)

Post-apokalyptické akčné sci-fi inšpirované francúzskym komiksom, natočené v Prahe pod taktovkou juhokórejského režiséra, v ktorom hrá plejáda známych hollywoodskych hercov. Chris Evans (má niekto na konte viac komiksových filmov a postáv ako on?), Jamie Bell, Tilda Swinton (opäť zamaskovaná na nepoznanie), veteráni Ed Harris a John Hurt. Rotten Tomatoes: 95%. Spisovateľ Joe Hill, syn Stephena Kinga, na svojom twitteri napísal: „SNOWPIERCER: battering action picture, giddy series of hallucinations, allegorical art film. Also very funny if you like your humor black.“ Film mal svetovú premiéru minulý rok a do našej distribúcie sa nanešťastie nechystá. Máme teda jedinečnú príležitosť vidieť ho na veľkom plátne. Priorita č. 1.

birdman-iffba

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (r. Alejandro González Iñárritu, 2014)

Úplná novinka. Ak mám byť úprimná, keď sa objavili prvé fotky z natáčania, bola som skeptická. Verili by ste filmu, v ktorom je takáto postava (viď obrázok) a pritom to nie je komiksový film? Rotten Tomatoes hlásia 94% a ja poslušne krúžkujem v programe. Iñárritu má na konte drsné snímky 21 gramov, Babel či Amores perros a je zárukou kvality. V hlavnej úlohe Micheal Keaton (vraj podal výborný výkon), sekundujú mu Emma Stone a Edward Norton.

hongkong

Sekcia Focus: Hongkong

V našich kinách nie je veľa príležitostí vidieť ázijské filmy. Až na pár výnimiek (Wong Kar-wai, Kim Ki-duk) sa väčšinou treba spoľahnúť na filmové festivaly. IFF BA ponúkne sedem kraťasov, dve epizódy seriálu ICAC Investigators: Battle of Wits (Vyšetrovatelia ICAC) a tri celovečerné filmy Biela búrka, Žiť tancom a Polnoc druhého dňa. Bude akcia, romantika, sci-fi, komédia. V Ázii točia filmy inak ako v USA a v Európe a príbehy dokážu nabrať (pre mňa) úplne nečakaný smer. Som zvedavá. 

Zo sekcie Panoráma ma zaujali snímky Krížová cesta, FoxcatcherWhiplash; zo sekcie Príbehy – filmy životnej filmy XeniaOn je taký pekný (brazílsky film, ktorý bol uvedený aj na Filmovom festivale Inakosti 2014 pod názvom Dnes chcem ísť domov sám a získal cenu Ružový balónik ako najobľúbenejší divácky film). Zo Súťaže prvých a druhých hraných filmov Od ničoho k ničomu, Najdúch (podľa skutočného príbehu o opustenom dieťati, ktoré vyrástlo v divočine) a Melbourne.

Bonusový tip:

Amadeus (r. Miloš Forman, 1984)

Slávny Formanov príbeh o Mozartovi a Salierim. Získal osem Oscarov, z toho jeden sa ušiel Theodorovi Pištěkovi za kostýmy. Svetoznámy český maliar a kostýmový výtvarník si na festivale prevezme Ocenenenie za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii.

Program mám naštudovaný, teraz už len ostáva držať sa plánu a užiť si filmy.

Viac info o filmoch aj premietacie časy hľadajte TU.

Nina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame