Kam so spomienkou na bývalú lásku? Skúste Múzeum rozchodov.

Kam so spomienkou na bývalú lásku?  Skúste Múzeum rozchodov.

„Touto žehličkou som si mala vyžehliť svadobné šaty. Teraz je to jediná vec, ktorá mi ostala.“

Starodávny spotrebič s originálnym popisom vystavuje Muzej prekinutih veza. Známe je tiež ako Museum of Broken Relationships, po našom zjednodušene Múzeum rozchodov. Sídli v centre Záhrebu a ľudia ho zaplnili spomienkami po tých, ktorých kedysi ľúbili, no teraz o nich hovoria v minulom čase.

Na začiatku múzea bol koniec. Keď sa producentka Olinka Vištica a výtvarník Dražen Grubišić rozchádzali, starosti im robil spoločný hračkársky zajko. Obaja mali k predmetu citovú väzbu a nevedeli si predstaviť, že by si vzácnu drobnosť mali nechať. Rozmýšľali, kam s ňou, no žiadnu inštitúciu na uschovanie minulosti nenašli. A tak si ju postupne vytvorili. Medzi prvými exponátmi bol aj ich zajac. „Keď chcete, aby s vami ľudia zdieľali niečo také cenné, musíte ísť príkladom,” hovorí pre Dražen Grubišić Rádio_FM.

Za takmer dvadsať rokov v múzeu zhromaždili viac než štyritisíc predmetov. Sú to rôzne veci z rôznych častí sveta. Len tak vo vitrínach, samé o sebe, by to boli naozaj len veci. Silu im dávajú príbehy, ktoré k nim ich bývalí majitelia a majiteľky pripojili. Mnohé pobavia, viaceré rozplačú, z niektorých  mrazí.

Blúza, ktorú mala istá žena oblečenú vo chvíli, keď jej manžel v reštaurácii naservíroval k polievke rozvodové papiere. Trojzväzkové vydanie Prousta: dovolenkujúci pár z príbehu citoval na prechádzkach po opustenom ostrove, knihy však ostali nedočítané. Ale aj žlčové kamene, ktoré vraj   jednej bývalej manželke privodilo partnerovo správanie.

Hoci darcovia a darkyne vo formulári vyhlasujú, že múzeum si môže objekty ponechať,  z času na čas sa ozve niekto, kto si to celé rozmyslel. Pre pár mesiacmi takto na pôvodnú adresu posielali prívesok s prsteňom. Vyžiadal si ich pár, ktorý medzičasom reštartoval svoj vzťah.

Na otázku, čo sa počas tých rokov v múzeu naučil, Dražen Grubišić odpovedá, že si neustále uvedomuje, koľko toho o ľuďoch ešte nevie. No sledovať, ako strácajú a nachádzajú, nachádzajú a strácajú, je vraj fascinujúce.

V príspevku vysvetľuje, čo ho pri založení múzea prekvapilo, prečo mnohé exponáty okrem osobnej histórie odrážajú aj spoločenskú situáciu a aký ohlas majú ich zahraničné putovné výstavy.

Muzeum rozchodov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripravila: Katarína Uhrová, Foto: Muzej prekinutih veza

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame