160. Výročie narodenia Aurela Stodolu

160. Výročie narodenia Aurela Stodolu

Len nedávno ubehlo 160. výročie narodenia Aurela Bohuslava Stodolu. Spolu s menami ako Štefan Banič, Jozef Murgaš alebo Milan Rastislav Štefánik patrí Aurel Stodola k tým najvýznamnejším slovenským vedcom. Jeho štúdium započalo na reálnej škole v Levoči a maturoval na vyššej reálnej škole v Košiciach. Univerzitnú pôdu okúsil hneď na niekoľkých významných univerzitách v Európe ako napríklad v Budapešti, Zürichu, Berlíne alebo na parížskej Sorbonne. O stope, ktorú po sebe vo svete vedy zanechal, sme sa rozprávali s profesorom Jaroslavom Mazurekom zo Žilinskej univerzity v Žiline a autorom knihy Život a dielo Aurela Stodolu.

Vedci v minulosti sa vo väčšine prípadov nevenovali len jednému cieľu výskumu ale pôsobili aj vo viacerých oblastiach. Čím sa Aurel Stodola zapísal do histórie vedy?

Aurel Stodola 1. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Je všeobecne známe, že Aurel Stodola je takzvaným “Otcom parných turbín”. Čomu všetkému sa popri svojej práci na parných turbínach ešte stihol venovať?

Aurel Stodola 2. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Z histórie je známe aj prepojenie Aurela Stodolu s Albertom Einsteinom, ktorý ho počas celej Stodolovej pedagogickej činnosti nesmierne obdivoval. Aký bol ich profesionálny vzťah?

Aurel Stodola 3. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Slovensko počas svojej histórie zrodilo viacero významných vynálezcov, ktorých vynálezy sa zapísali do dejín techniky, pričom množstvo z nich sa pravdepodobne ešte dlho bude vyskytovať v našich životoch. Výnimkou neostávajú ani tie z rúk Aurela Stodolu. Je možné vidieť niektoré z jeho vynálezov fungovať dodnes?

Aurel Stodola 4. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pripravil: Viliam Ažaltovič

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame