Fest_FM: Fenomén showcase

Fest_FM: Fenomén showcase

Festival ako výkladná skriňa pre rozmanité hudobné svety.

Najprv minihra: Priraďte festival k mestu, v ktorom sa koná. Príklad: Eurosonic Groningen

Festivaly: Eurosonic, The Great Escape, Pin, Ment, South By Southwest

Mestá: Brighton, Skopje, Groningen, Austin, Ľubľana

Správne odpovede sú v závere článku.

Tieto a (ďalšie podobné) podujatia patria do kategórie showcase festivalov. Kapely a hudobné projekty môžu na nich začať rôzne druhy spoluprác, ľudia z hudobného priemyslu si tam vymieňajú know how a publikum má na výber z  množstva žánrovo pestrých koncertov:

1. Showcaseove festivaly Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na Slovensku koncept showcase predstavil festival Waves v roku 2013, ktorý spolupracoval so spriazneným festivalom Waves Vienna. V Bratislave sa uskutočnili tri ročníky, takúto atmosféru mal ten druhý.

V roku 2018 odštartoval v bratislavskej Novej Cvernovke festival a konferencia Sharpe, ktorý vlani na prestížnom ocenení European Festival Awards získal nomináciu v kategórii Najlepší malý festival.

Silný bol napríklad Sharpe v pandemickom období, keď sa po niekoľkých preložených termínoch konečne konal v lete 2021. Ako si tento ročník pamätá Táňa Lehocká z organizačného tímu?

2. Sharpe po pauze Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ostatný Sharpe z apríla 2024 publikum hodnotilo  takto:

3. Anketa zo Sharpe 2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A funguje to aj v opačnom smere: domáce hudobné projekty sa dlhodobo rezentujú na zahraničných showcaseových podujatiach. Naposledy veľký úspech dosiahla kapela Dis is Markéta, ktorá v júni 2024 získala ocenenie Czech Music Crossroads Professional Award na festivale Czech Music Crossroads v Ostrave.

Správne odpovede úvodnej hry: Eurosonic Groningen, The Great Escape Brighton, Pin Skopje, Ment Ľubľana, South By Southwest Austin

Pripravila: Katarína Uhrová, Foto: Eva Machová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame