Literatúra v hudba: Truman Capote

Literatúra v hudba: Truman Capote

Novela Raňajky u Tiffanyho a román Chladnokrvne. Aj o tých bude reč v dnešnom diele seriálu o literatúre v hudbe. Ktoré kapely inšpiroval ich autor, spisovateľ Truman Capote prezradí Romana Grajcarová.

Literatúra v hudba: Truman Capote Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Keď sa spomenú Raňajky u Tiffanyho, väčšina z nás si predstaví krásnu Audrey Hepburn v malých čiernych šatách s perlovým náhrdelníkom a vlasmi vypnutými vysoko dohora. Podobizeň britskej herečky je tak už navždy prepojená s postavou Holly Golightly, ktorú vytvoril americký spisovateľ Truman Capote. Jeho najznámejšie dielo Raňajky u Tiffanyho sa čoskoro po publikácii dostalo tak do filmu ako aj na divadelné dosky či do textov piesní. Inšpiráciu v ňom našla aj americká kapela Deep Blue Something vo svojom najväčšom hite Breakfast at Tiffany’s.

Deep Blue Something - Breakfast at Tiffany’s


Rodičia Trumana Capoteho sa rozviedli, keď mal len 2 roky. Osamelé dieťa sa naučilo čítať a písať ešte skôr, ako nastúpilo na základnú školu a svoje prvé poviedky napísal už keď mal 11 rokov. Neskôr o tomto období prezradil, že tak, ako iné deti chodia po škole na klavír či husle, on prišiel domov a minimálne tri hodiny sa venoval písaniu každý deň.

Okrem novely Raňajky u Tiffanyho je známy aj jeho román Chladnokrvne, ktorý bol inšpirovaný skutočným kriminálnym prípadom, ktorý otriasol Spojenými štátmi v roku 1959. V angličtine sa román volá In Cold Blood a presne taký názov nesie aj druhý singel z albumu Relaxer britskej indie-rockovej kapely Alt-J.

In Cold Blood - Alt-J


Truman Capote bol gej a nikdy sa nebál otvorene o tom hovoriť. Práve jeho otvorenosť, ku ktorej povzbudzoval aj ostatných, do veľkej miery prispela k podpore vznikajúceho LGBTI+ hnutia. Čo sa týka jeho spisovateľskej kariéry, po vydaní knihy Chladnokrvne prestal na niekoľko rokov písať a prepadol alkoholu a drogám. Búrlivý spôsob života mal napokon za následok jeho zhoršený zdravotný stav. Spisovateľ tak napokon podľahol svojim zdravotným problémom v roku 1984 krátko pred 60. narodeninami. V skladbe Mellowship Slinky in B Major si ho o pár rokov na to pripomenula aj kapela Red Hot Chilly Peppers.

RHCP - Mellowship Slinky in B Major


Osoba spisovateľa Trumana Capoteho v sebe ukrýva množstvo protikladov. Krehká a introvertná duša poznačená osamelým detstvom akosi nepasovala k extravagantnému životnému štýlu neskorších dekád jeho života. Jeho dielo a rovnako aj životný príbeh sa však už dočkali mnohých filmových, seriálových ale aj knižných spracovaní. A ako sme počuli, nevyhla sa mu ani hudba.

Pripravila: Romana Grajcarová, ilustrácia: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame