(Ne)súď podľa obalu: The Smiths - The Queen is Dead

(Ne)súď podľa obalu: The Smiths - The Queen is Dead

Aj záber z neúspešného filmu môže v novom kontexte zaujať milióny ľudí. Napríklad keď sa dostane na obal svetoznámeho albumu. Viac o príbehu vizuálu The Queen is Dead kapely The Smith prezradí Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu: The Smiths - The Queen is Dead Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Monochromatické a plné odkazov na popkultúrne ikony západného sveta. Také sú väčšinou obaly albumov a singlov kapely The Smiths a inak to nie je ani v prípade ich tretieho LP The Queen is Dead. Dokonca aj samotný názov albumu je odkazom na knihu. Konkrétne ide o román Posledná odbočka na Brooklyn od amerického spisovateľa Huberta Selbyho. Román je z roku 1964 a v tom istom roku bol natočený aj film, z ktorého záber sa dostal na obal albumu The Queen is Dead.

Je zaujímavé sledovať, ako môže pôvodne nie veľmi úspešné dielo v novom kontexte dokonalo zažiariť. Tak to bolo aj v prípade filmu Nepodrobený, v originále L’Insoumis, v hlavnej úlohe s Alainom Delonom. Jeho dej sa odohráva na pozadí Alžírskej vojny za nezávislosť len dva roky po jej ukončení, čo bola vo Francúzsku v polovici 60. rokov ešte stále veľmi citlivá téma. Francúzske publikum tak tento film vôbec neprijalo s nadšením a nepomohol tomu ani fakt, že krátko po vydaní musel čeliť súdnemu sporu a na dva roky bol stiahnutý z kinosál. O dve dekády neskôr sa však záber z filmu, na ktorom je umierajúca hlavná postava stvárnená Alainom Delonom, dostal do rúk kapely The Smith.

Keď kapela požiadala Alaina Delona o práva na použitie záberu z filmu, ktorý, mimochodom, Delon aj sám produkoval, herec s nápadom súhlasil. Ako sa však neskôr vyjadril vo svojej autobiografii, jeho rodičom sa nepáčilo, že mala byť jeho tvár použitá na albume s názvom The Queen is Dead, teda „kráľovná je mŕtva“. The Smiths sa však aj tak rozhodli ponechať albumu pôvodný názov, ktorý na čiernobielej fotke kontrastuje v žiarivej ružovej farbe.

Mimochodom, odkazy na ikony popkultúry sa dostali aj na obaly singlov. V prípade skladby The Boy with he Thorn in His Side vidíme na obale amerického spisovateľa Trumana Capoteho a na ružovom obale singlu Bigmouth Strikes Again zas na motorke sedí rebel James Dean.

Album the Queen is Dead kritici aj fanúšikovia The Smiths zahŕňajú chválami od jeho vydania v roku 1986 až po súčasnosť. V roku 2013 ho dokonca britský hudobný týždenník NME označil za najlepší album všetkých čias. No to, či sa rodičia dnes už takmer 90 ročného Alaina Delona niekedy zmierili s faktom, že tvár ich syna sa spája s vetou kráľovná je mŕtva, sa už asi nedozvieme.

The-Smiths-The-Queen-Is-Dead.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame