(Ne)súď podľa obalu: Sonic Youth - Goo

(Ne)súď podľa obalu: Sonic Youth - Goo

V dnešnom diele seriálu (Ne)súď podľa obalu sa kolegyňa Romana Grajcarová pozrie na obal albumu Goo americkej kapely Sonic Youth a prezradí, ako tento obal súvisí s jedným z najznámejších krimi prípadov v britskej histórii.

(Ne)súď podľa obalu: Sonic Youth - Goo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Slnečné okuliare, cigareta, ruka okolo ramien a neprítomné výrazy na tvárach mladého páru. Z čiernobieleho obrázka na obale albumu Goo kapely Sonic Youth ide niečo rebelské a zároveň ponuré. Kto sú tí dvaja? Kam idú? Bonnie and Clydovský dojem ešte viac umocní text v pravom hornom rohu ilustrácie. Tento párik sa zjavne dopustil hrozného trestného činu a je na úteku. Aspoň tento dojem v nás chce vyvolať obal albumu. Osud muža a ženy, ktorých fotografia bola predlohou pre ilustráciu, bol však úplne odlišný.

V 60. rokoch otriasli Spojeným Kráľovstvom takzvané vraždy z močiarov, v angličtine Moors Murders. Keď sa prípad konečne dostal na súd, hlavnými svedkami boli sestra obvinenej a jej manžel - Maureen Hindley a David Smith. Po jednom zo súdnych pojednávaní ich odfotili paparazzi a fotku uverejnili v novinách. Áno, bola to presne tá fotografia, ktorej ilustrácia sa objavila na obale albumu Goo. Fotku v novinách totiž našiel umelec Raymond Pettibon. Spočiatku ani nevedel, že na obrázku sú svedkovia kriminálneho prípadu. No ako neskôr spomenul v rozhovore, atmosféra obrázka ho úplne uchvátila.

sonic youth fotka.jpg

V 70. a 80. rokoch bola tvorba Raymonda Pettibona silno spätá najmä s punkovou scénou a kapelou Black Flag. Jeho komiksovo ladené čierno-biele kresby mali často znepokojivý, ironický alebo dvojzmyselný charakter. Postupne naberal na popularite, a tak sa k jeho tvorbe dostala aj Kim Gordon, speváčka a gitaristka Sonic Youth. Odtiaľ bol len krôčik ku vzájomnej spolupráci. Mimochodom, aj za názvom albumu Goo, čo by sa dalo preložiť ako hustá, lepkavá hmota, stojí Raymond Pettibon. Tak sa totiž volala jedna z postáv jeho alternatívneho experimentálneho filmu Sir Drone.

Pettibonov rukopis ani zďaleka nezostal len pri jednom hudobnom albume. Okrem Sonic Youth spolupracoval napríklad aj s Foo Fighters a jeho štýl inšpiroval aj hudobné video k skladbe Monarchy of Roses od Red Hot Chili Peppers. Jeho najznámejším dielom však už asi navždy ostane čierno-biela ilustrácia, ktorá za vyše 30 rokov nabrala v pop-kultúre ikonický status. Odkaz na jej charakteristický vizuál nájdeme dokonca aj v seriáloch ako Rick and Morty, Breaking Bad či Stranger Things.

sonic youth goo.jpeg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame