Literatúra v hudbe: Harper Lee

Literatúra v hudbe: Harper Lee

How to Kill a Mockingbird, v slovenskom preklade Nezabíjajte vtáčika, je najznámejšia kniha americkej spisovateľky Harper Lee. Kultový román o boji s predsudkami, strachom a nevraživosťou sa spomína aj v mnohých filmoch a seriáloch. Na amerických školách je totiž táto kniha často povinným čítaním. A snáď sa teda ani niet čo čudovať, že sa jej postavy dostali aj do viacerých skladieb či rovno názvov hudobných kapiel. Pokračuje Romana Grajcarová.

Literatúra v hudbe: Harper Lee Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Román Nezabíjajte vtáčika sa odohráva v polovici 30. rokov, v strede veľkej hospodárskej krízy v malom fiktívnom mestečku v Alabame. Rozprávačkou príbehu je dievčatko Jean Finch, ktorú prezýajú Scout. Spolu so svojim bratom Jemom si krátia chvíle tak, že sa snažia z domu vylákať miestneho čudáka, záhadného pána Arthura Boo Radleyho. Práve táto postava inšpirovala názvom britskú indie popovú kapelu The Boo Radleys.

The Boo Radleys - Wake Up Boo


Zvrat v deji nastáva, keď je mladý Afroameričan obvinený zo znásilnenia bieleho dievčaťa. Prípadu sa ujme otec Scout a Jema, právnik Atticus Finch. Attikus považuje právnickú pomoc za svoju morálnu povinnosť, naráža však na predsudky a rasizmus obyvateľov mestečka. Dostáva hanlivú nálepku „obhajca negrov“, čo sa napokon dotkne aj jeho detí. Táto nosná postava románu a predstaviteľ morálnych hodnôt sa spomína napríklad aj v skladbe Atticus britskej kapely Noisettes.

Noisettes - Atticus


Aj keď sa román Nezabíjajte vtáčika točí najmä okolo súdneho procesu, téma je podaná očami dieťaťa. V tom mnohí nachádzajú paralelu s reálnym životom autorky knihy, ktorej otec bol, rovnako ako postava Atticusa Fincha, advokát. Keď bola Harper Lee dieťa, jej otec obhajoval dvoch Afroameričanov obvinených z vraždy. Súd prehral a odvtedy už nezobral žiaden ďalší kriminálny prípad.

Suzanne Vega - Harper Lee


Harper Lee dostala za svoj román Nezabíjajte vtáčika v roku 1961 Pulitzerovu cenu. Kniha sa okamžite stala námetom pre rovnomenný film. Právnika Atticusa Fincha stvárnil Gregory Peck a za svoju rolu získal aj Oscara. Kniha sa za vyše 60 rokov stala svetovým bestsellerom a bola preložená do vyše 40 jazykov. Okrem skvelo vyrozprávaného príbehu je to tak, pravdepodobne, aj kvôli tomu, že téma boja s predsudkami a rasizmom je, žiaľ, dnes stále rovnako aktuálna.

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame