(Ne)súď podľa obalu: Collegium Musicum - Konvergencie

(Ne)súď podľa obalu: Collegium Musicum - Konvergencie

Biele tričko, čiapka, cigareta v ústach a najmä doširoka otvorená modrá jeansová bunda. Ikonická fotografia Mariána Vargu na obale albumu Konvergencie slovenského hudobného zoskupenia Collegium Musicum. Tento album vznikol začiatkom 70. rokov, a tak sa aj tvrdé podmienky na Slovensku a cenzúra v období normalizácie podpísali na príbehu, ktorý stojí za jeho vizuálom. Viac prezradí Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu: Collegium Musicum - Konvergencie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorom Vargovej kultovej podobizne je slovenský fotograf Tibor Borský. Stopa, ktorú dnes už 84 ročný pán zanechal v kultúrnej vizuálnej identite Slovenska, je veľkolepá. Okrem Vargu totiž spolupracoval aj s Jakubiskom, Lasicom, Satinským, bol dvorným fotografom československej novej vlny ale aj jedným z fotografov, ktorí dokumentovali v uliciach Bratislavy sovietsku okupačnú armádu.

Pôvodne sa mal na obal Konvergencií dostať úplne iný obrázok. Borský nafotil kapelu v ruinách starého bratislavského domu. Keď to však zbadali socialistickí cenzori, okamžite zmietli nápad zo stola. Ako neskôr spomínal Borský, komunistom sa nepáčilo, že v krajine, ktorá buduje socializmus a má predsa toľko krásnych nových budov, by na obale albumu mali byť zobrazené ruiny. Borský tak musel prísť novým nápadom, no aj ten bol niekoľkokrát prerobený tak, aby vyhovoval cenzúre.

Druhou voľbou na obal albumu bola fotografia, ktorá je dnes už dobre známa. Borského k póze, na ktorej má Varga roztvorenú bundu, inšpirovali plastiky anjelov s roztiahnutými krídlami, aké predtým fotil na potulkách po Slovensku. Keďže mal album Konvergencie vyjsť na Vianoce, Borský chcel, aby aj spod Vargovej bundy vylietavali malí anjeli. To bolo, samozrejme, cenzúrou zamietnuté. No a na poslednú chvíľu sa Vargovi rozhodli vymazať aj povestnú cigaretu, lebo čo ak by sa náhodou jednalo o marihuanu. Výsledok hudobník komentoval slovami, že to vyzerá, ako by mal herpes.

Ustavičné zásahy do finálneho vizuálu nakoniec spôsobili, že platňa vyšla na Vianoce bez obalu a ľudia, ktorí si ju kúpili, dostali obal až dodatočne. A aj keď sa na obal nikdy nedostali anjeli, na neskorších vydaniach a remastroch pribudla aspoň tá povestná Vargova cigareta.

Collegium Musicum.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame