(Ne)súď podľa obalu: black midi

(Ne)súď podľa obalu: black midi

V dnešnom diele seriálu (ne)súď podľa obalu sa pozrieme na vizuály albumov kapely black midi, za ktorými stojí súčasný umelec David Rudnick. Ako jeho diela súvisia s umením renesančných holandských majstrov? To už prezradí kolegyňa Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu: black midi Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Experimentálna, eklektická, progresívna, chaotická. Taká je hudba anglickej kapely black midi a také sú aj ich vizuály. Kapela zatiaľ vydala tri štúdiové albumy. Pod obalom každého z nich je podpísaný jeden človek - grafický dizajnér David Rudnick.

V roku 2018 začali black midi nahrávať svoj prvý album s názvom Schlagenheim. Táto fúzia jazzu, math rocku, noise rocku a post-punku samozrejme potrebovala obal, ktorý by to celé patrične vystihol. Ako sa kapela neskôr vyjadrila v rozhovore pre RateYourMusic, album už bol takmer v predaji a oni ešte stále nemali vybratého umelca pre vizuál. Tu zohral svoju úlohu iný experimentálny umelec - americký hudobný producent Oneohtrix Point Never. Za jeho obalmi stál práve David Rudnick, a tak sa ho black midi rozhodli osloviť so spoluprácou.

Či už držíte v ruke debutový Schlagenheim, druhý album Cavalcade alebo poslednú nahrávku Hellfire, ktorú black midi vydali minulý rok, máte pocit, že vám z ich vizuálov treští v hlave. Zrak vám lieta z jedného farebného objektu na druhý, z ružovej na zelenú, z fľaku v rohu na niečo, čo pripomína sediacu postavu a keď sa vám už začne zdať, že v tom celom vizuálnom chaose nachádzate nejaký poriadok, opäť sa to celé rozpadne na drobné. A vás to prekvapí no zároveň ešte viac vtiahne do seba. Presne ako hudba black midi.

Vo vizuáloch, ktoré David Rudnick vytvoril pre black midi, mnohí vidia inšpiráciu v dielach holandských renesančných maliarov ako Pieter Bruegel či Hieronymus Bosch. Na obrazoch oboch majstrov totiž často nachádzame množstvo malých postáv, farebnú rozmanitosť ale aj surreálnosť. No medzi renesančnými majstrami a súčasným mladým umelcom je ešte jedna paralela - tak ako ľudia pred 500 rokmi zažívali obrovskú zmenu vo vnímaní umenia vďaka vynájdeniu kníhtlače, my sme dnes svedkami podobných zvratov vďaka rozmachu umelej inteligencie v umení a dizjane. A prelínanie digitálneho a reálneho sveta skúma vo svojich dielach aj David Rudnick.

Pulzovanie medzi chaosom a poriadkom - to platí tak pre hudbu black midi ako aj pre ich vizuály z pera umelca a grafického dizajnéra Davida Rudnicka. Kapela si zatiaľ umeleckú spoluprácu veľmi pochvaľuje. Ak bude teda Rudnick pracovať aj na obale ich štvrtého albumu, určite sa máme na čo tešiť.

black midi - Hellfire.jpeg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame