Literatúra v hudbe: Don Quijote

Literatúra v hudbe: Don Quijote

Dnešný diel seriálu o literatúre v hudbe bude patriť asi najznámejšom španielskemu rytierovi, ktorý často preniká do umenia ako symbol naivity a idealizmu. Ktorí hudobníci a hudobníčky spomínajú Dona Quijota vo svojich skladbách prezradí Romana Grajcarová.

Literatúra v hudbe: Don Quijote Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kde končí skutočnosť a začína svet ideálov? Otázka, ktorá sa ako niť vinie známym románom španielskej literatúry o istom naivnom rytierovi, ktorý sa vydá na osamelý boj dobra so zlom. Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha je najväčším dielom, ktoré napísal španielsky renesančný spisovateľ Miguel de Cervantes y Saavedra. Postava Dona Quijota v priebehu štyroch storočí tak zľudovela, že ju dnes možno nájsť snáď vo všetkých kútoch umenia a kultúry. Objavila sa napríklad aj na poslednom albume speváčky Sinead O’Connor v skladbe Harbour.

Sinead O’Connor - Harbour


V dobe, keď Cervantes písal svojho Dona Quijota, mal už za sebou v živote všeličo preskákané. Ako mladý námorník sa zúčastnil niekoľkých námorných bitiek, bol trikrát postrelený, prišiel o ľavú ruku, dostal sa do alžírskeho zajatia a 5 rokov pracoval v Alžírsku ako otrok kým sa mu podarilo dosť naspäť do Španielska. Keď zavesil námorníctvo na klinec, začal sa venovať písaniu a popritom chvíľu pracoval ako výberca daní. Po čase mu však prišli na spreneveru peňazí, a tak sa dostal do vezenia. A práve tam napísal svoju najznámejšiu knihu. Jej hlavný hrdina sa objavuje aj v skladbe The King of New York americkej kapely Fun Lovin Criminals.

Fun Lovin Criminals - The King of New York


Príbeh rytiera Dona Quijota je vlastne príbehom chudobného šľachtica menom Alonso Quijano. Ten trávi všetok svoj čas čítaním rytierskych románov. Fiktívny svet ho vtiahne do seba natoľko, že sa rozhodne aj on stať potulným rytierom. A tak sa vydáva na cestu, ktorej zmyslom je konať dobro a naprávať krivdy. Don Quijote však nezvádza reálne boje. Jeho súpermi sú napríklad stádo oviec, ktoré si zamení za vojsko a jeho najznámejší fiktívny súboj je s veternými mlynmi, ktoré pokladá za obrov. Na jeho ceste ho sprevádza kôň Rocinanta a verný zbrojnoš, prostý a prefíkaný sedliak Sancho Panza. Aj jeho spomínajú v textoch viacerí interpreti. Napríklad aj kapela The Stranglers v skladbe No More Heroes.

The Stranglers - No More Heroes


Cervantes svoj príbeh napísal ako satiru na stredoveké rytierske romány. Pravdepodobne sám tento román vnímal skôr ako zábavný a výsmešný text. No obraz jednotlivca, ktorý bojuje vopred prehraný, nezmyselný boj ako rytier s veternými mlynmi, sa stal symbolom, ktorý sa často objavuje tak v literatúre ako aj vo výtvarnom umení či hudbe.

Pripravila: Romana Grajcarová, ilustrácia: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame