Literatúra v hudbe: Margaret Atwood

Literatúra v hudbe: Margaret Atwood

Kanadská spisovateľka Margaret Atwood je známa najmä vďaka románu Príbeh služobníčky, ktorý ešte viac spopularizoval rovnomenný seriál. Ide o dystopické dielo, ktoré sa odohráva vo fiktívnej krajine s názvom Gileád, kde ženy nemajú takmer žiadne práva a musia pokorne plniť pevne stanovenú spoločenskú rolu. Boj za práva žien je pre Atwood kľúčová téma, a to nie len v tvorbe ale aj v živote. Viac už spomenie Romana Grajcarová.

Literatúra v hudbe: Margaret Atwood Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V roku 2015 sa v hlavnom meste Kanady stala hrozná tragédia, pri ktorej boli bývalým partnerom zabité tri ženy. Jedna z nich bola sestrou baritonistu Joshua Hopkinsa. Hopkins sa tak rozhodol vytvoriť hudobný projekt, ktorý si uctí pamiatku zabitých žien ale aj zvýši povedomie o násilí na ženách. Projekt dostal názov Songs for Murdered Sisters, teda Piesne pre zabité sestry a texty k týmto operným skladbám napísala práve Margaret Atwood.

Joshua Hopkins a Jake Heggie - Songs for murdered sisters


Priamo knihou Príbeh služobníčky sa inšpirovala aj kanadská kapela Lakes of Canada. Na albume s názvom Trasgressions, v slovenčine prehrešky, možno nájsť napríklad aj skladbu The Sons of Gilead, teda Synovia z Gileádu, čo je názov fiktívneho štátu, kam Atwood umiestnila svoj najznámejší román. Územie Gileád však nie je vymyslené, ale pochádza z Biblie a táto lokalita sa spája aj s biblickým príbehom Jakuba a Ráchel. Keďže Ráchel nemohla mať deti, požiadala svoju služobníčku o to, aby vynosila Jakubovo dieťa. A ak ste niekedy čítali alebo videli Príbeh služobníčky, určite viete, že práve táto praktika mala vyriešiť krízu neplodnosti v štáte Gileád.

Lakes of Canada - Trasngressions


Aj keď sa väčšinou hudba inšpiruje literatúrou, niekedy sa aj literatúra môže inšpirovať hudbou. Minulý rok vydala hudobníčka Tori Amos pri príležitosti 30. výročia svojho debutového albumu knihu s rovnomenným názvom Little Earthquakes. Nachádza sa v nej 24 príbehov, ktoré sú inšpirované jej hudbou. Jeden z nich napísala aj Margaret Atwood a vychádzal zo skladby Silent All these Years.

Tori Amos - Silent All these Years


83 ročná spisovateľka Margaret Atwood sa už dnes pokladá za žijúcu legendu. Za svoj život získala veľké množstvo knižných ocenení, no s písaním, zdá sa, ešte stále neplánuje prestať. A rovnako ani s aktivizmom. Okrem práv žien sa angažuje aj v ochrane životného prostredia a verejne vystúpila aj proti ruskej invázii na Ukrajine. Jej meno sa však najviac spája s románom Príbeh služobníčky, ktorý mnohí prirovnávajú k takým veľdielam svetovej sci-fi literatúry ako 1984 či Prekrásny nový svet.

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame