(Ne)súď podľa obalu: David Byrne and Brian Eno - Everything that Happens Will Happen Today

(Ne)súď podľa obalu: David Byrne and Brian Eno - Everything that Happens Will Happen Today

Ak ste si niekedy zahrali počítačovú hru The Sims, tak to bude pravdepodobne prvá vec, na ktorú si spomeniete pri pohľade na obal albumu Everything That Happens Will Happen Today, za ktorým stoja David Byrne a Brian Eno. Album z roku 2008 v sebe spája prvky gospelovej a elektronickej hudby, čo funguje ako analógia k nosnej téme nahrávky - ľudstvo verzus technológia. Túto tému sa rakúskemu dizajnérovi Stefanovi Sagmeisterovi podarilo dostať aj do vizuálu albumu. Ako? Prezradí Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu: David Byrne and Brian Eno - Everything that Happens Will Happen Today Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V čase, keď sa David Byrne a Brian Eno rozhodli spolupracovať na svojom historicky druhom spoločnom projekte, bol už dizajnér Stefan Sagmeister pomerne slušne etablovaný na poli obalov hudobných albumov. Za sebou mal niekoľko nominácií na Cenu Grammy za najlepší obal a spolupráce s menami ako Lou Reed či Talking Heads. Práve vďaka Talking Heads sa poznal aj s Davidom Byrnom a stal sa tak jasnou voľbou pre vytvorenie obalu albumu Everything That Happens Will Happen Today.

Hlavnou inšpiráciou bola úvodná skladba na albume s názvom Home, teda domov. Na vizuál sa tak dostal obrázok červeného tehlového domu na americkom predmestí. Nie je to však fotografia ani maľba ale rozpixlovaná grafika, akú poznáme zo starších počítačových hier. Dom s okolitou zeleňou tak pôsobí veľmi ľudsky a známo a zároveň technicky a vzdialene.

Ako neskôr spomenul dizajnér Stefan Sagmeister v jednom z rozhovorov, keď album počúval opakovane, stále viac v ňom cítil niečo temné, akýsi pochmúrny element. Ten sa rozhodol v jemných detailoch pretaviť do 3D modelu domu, ktorý bol neskôr použitý ako obal deluxe vydania albumu. Na tomto obale tak nachádzame zvláštne ale aj mierne znepokojivé obrazy. V odkvapovej rúre sa napríklad nachádza obal od použitého prezervatívu, v okne sa dá rozpoznať silueta postavy, ktorá okolie pozoruje cez ďalekohľad a v kuchyni sa nachádza kanister na benzín.

Stefan Sagmeister získal za obal albumu Everything That Happens Will Happen Today Cenu Grammy. Album samotný sa zas vyskytol v rôznych rebríčkoch najlepších albumov za rok 2008. A čo sa stalo s domom na obale? Ten pravdepodobne stojí vo virtuálnom svete, na obaloch platní aj na škatuľkách deluxe edície doteraz.

Brian Eno a David Byrne.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame