(Ne)súď podľa obalu: Arcade Fire - The Suburbs

(Ne)súď podľa obalu: Arcade Fire - The Suburbs

Keď vyrastáte v Texase na predmestí Houstonu, môže vás to poznačiť na celý život. Dokonca tak, že o tom vydáte album, ktorý sa stane jedným z najúspešnejších vo vašej kariére. Presne takto sa začal písať príbeh albumu The Suburbs kanadskej kapely Arcade Fire. Viac o obale tohto albumu prezradí Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu: Arcade Fire - The Suburbs Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Bratia Win a William Butlerovci svoje detstvo na americkom predmestí pretavili do textov a hudby na albume a výsledok neskôr popísali ako niečo medzi Depeche Mode a Neilom Youngom. Nostalgický nádych nahrávky The Suburbs sa rozhodla kapela ešte viac zvýrazniť samotným zvukom. Jej mix tak vznikol na pulte zo 40. rokov a skladby boli najprv zmastrované na acetátovú platňu a až potom prenesené do digitálneho formátu. No a aby bol celý retro zážitok z albumu dotiahnutý do dokonalosti, Arcade Fire sa rozhodli dostať tento efekt aj na jeho obal.

Za vizuálom albumu stojí umelkyňa Caroline Robert a režisér Vincent Morisset. Pôvodný zámer bol prejsť autom z Quebecu až do Texasu - čím by symbolicky prepojili členov kapely a miesta, kde vyrastali - a fotiť pritom cestu. Diaľnica sa však napokon nejavila ako veľmi fotogenický objekt na obal albumu. Morisset sa tak rozhodol pozornosť sústrediť inam - na predmestie Houstonu známe ako The Woodlands. Práve tam vyrastali Win a William Butlerovci. Cieľom bolo nájsť a odfotiť miesta, ktoré budú pôsobiť familiárne a zároveň nadčasovo.

Z výletu po predmestí vznikli stovky fotiek. Keď kapela vybrala tie najlepšie, mohla začať ďalšia fáza výroby vizuálu. V tej už zohral kľúčovú rolu Mercedes z roku 1979, ktorý kapela umiestnila do industriálnej garáže v Montreali a poza auto premietala na stenu fotografie z Houstonu. Celá scéna sa opäť nafotila, vytlačila a ešte dodatočne kolorovala. Tým sa mal dosiahnuť efekt, ktorý by pripomínal staré fotografie. Celý tento proces je zároveň odkazom a poctou na filmy Alfreda Hitchcocka. Aj Hitchcock totiž premietaním obrazov na stenu vytváral vo svojich filmoch vizuálne ilúzie.

Album The Suburbs napokon zaujal kritiku na všetkých frontoch. V roku 2011 sa mu podarilo získať Grammy za album roka ale aj viacero ďalších hudobných ocenení vrátane Grammy za najlepší hudobný obal. Zo stoviek fotografií, ktoré vznikli na predmestí Houstonu, sa kapela napokon rozhodla vytvoriť až 8 rozličných vizuálov. Najznámejší je však pravdepodobne ten, kde pred Mercedesom vidíme červenú tehlovú budovu pred ktorou sa týči vysoká palma. Ktorému obyvateľovi Houstonu však dom s palmou patrí ostáva záhadou.

Arcade Fire - The Suburbs.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame