Literatúra v hudbe: J.R.R. Tolkien

Literatúra v hudbe: J.R.R. Tolkien

Elfovia, čarodejníci či hobbiti. Aj o týchto magických postavách bude reč v dnešnom diele seriálu o literatúre v hudbe. To, ktorých interpretov a interpretky inšpirovala k tvorbe fantasy kniha Pán prsteňov, prezradí kolegyňa Romana Grajcarová.

Literatúra v hudbe: J.R.R. Tolkien Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Písal sa rok 1954, bol koniec júla a na pulty kníhkupectiev sa dostala prvá kniha trojdielnej série Pán prsteňov. Jej autor John Ronald Reuel Tolkien ňou nadviazal na Hobbita, ktorý vyšiel ešte pred Druhou svetovou vojnou. Príbeh už od svojho prvého vydania zaznamenal u čitateľov obrovský úspech. Netrvalo dlho a postavy z Pána prsteňov sa začali objavovať aj v skladbách. Jednou z prvých kapiel, ktorá svojou hudbou vzdala hold Tolkienovi, bola Led Zeppelin.

Led Zeppelin - Ramble On


Zeppelini sa Pánom prsteňov inšpirovali vo viacerých skladbách. Jednou z nich je aj Ramble On, kde sa vyskytne zákerná bytosť Glum ale spomína sa aj krajina Mordor - sídlo temného pána Saurona. Okrem týchto postáv v príbehu vystupuje aj veľa silných ženských charakterov - napríklad pani elfskej ríše Galadriel. Práve tá je obľúbenou postavou kanadskej hudobníčky a skladateľky Joni Mitchell. Ako sa speváčka vyjadrila v jednom z rozhovorov, Galadriel daruje putujúcim hobitom fľaštičku so svetlom, ktorá im má pomôcť prekonať ťažké chvíle. Joni Mitchell v tomto geste videla paralelu so životom, kedy nám svetlá spomienka na niečo pekné pomáha prekonať tie najťažšie momenty. Inšpiráciu knihou pretavila do skladby I Think I Understand.

Joni - Mitchell - I Think I Understand


Mimochodom, Joni Mitchell bola Tolkienovým fantasy svetom tak fascinovaná, že po ňom pomenovala aj svoje vlastné vydavateľstvo - Gandalf Publishing. A keď už sme pri čarodejníkovi Gandalfovi, ten inšpiroval napríklad aj krstných otcov heavy metalu, kapelu Black Sabbath v skaldbe The Wizard. Ozzy Osbourne v nej spieva o mužovi v dlhom sivom plášti, ktorého sa boja démoni a ktorý krajom šíri svoju mágiu. Úvahy fanúšikov, či ide určite o Gandalfa, potvrdil basák Geezer Butler, ktorý priznal, že v období, keď text písal, bol fascinovaný knihou Pán prsteňov.

Black Sabbath - The Wizard


V hudbe, ktorá čerpá inšpiráciu z fantasy svetov, dominuje najmä žáner power metal. Jedným z priekopníkov tohto žánru je nemecká kapela Blind Guardian, ktorá sa Pánom prsteňov inšpirovala v desiatkach svojich skladieb. Jednou z nich je aj The Bard’s Song, v ktorej spomína škriatkov, elfov ale aj hobitov.

Blind Guardian - The Bard’s Song


Aj takmer 70 rokov od vydania prvej časti Pána prsteňov je toto dielo jedným z najčítanejších na svete. Jeho čaro tkvie najmä v jeho prepracovanosti, keďže Tolkien nebol len spisovateľom ale aj jazykovedcom. Nevytvoril len knihu ale celý svet so svojimi národmi, históriou, mytológiou, kultúrou a jazykmi. Svet, ktorý dokáže zaujať, pobaviť ale aj inšpirovať.

Pripravila: Romana Grajcarová, ilustrácia: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame