Literatúra v hudbe: Kurt Vonnegut

Literatúra v hudbe: Kurt Vonnegut

V dnešnom diele seriálu venovanom literatúre v hudbe sa Romana Grajcarová pozrie na dielo amerického spisovateľa Kurta Vonneguta, ktorým sa inšpirovali napríklad aj kapely Wolf Alice či Spiritualized.

Literatúra v hudbe: Kurt Vonnegut Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hrôzy druhej svetovej vojny či temné vízie sveta budúcnosti popisoval spisovateľ Kurt Vonnegut vo svojich knihách so znepokojivou ľahkosťou. Vážnosť a tragédiu dokázal dokonalo premiešať so satirou a čiernym humorom. Vďaka tomu sa z neho stal jeden z najvplyvnejších spisovateľov 20. storočia. Hudobne sa Vonnegutom inšpirovala napríklad aj anglická rocková kapela New Order v ich najväčšom hite Blue Monday. Skladba odkazuje na román Raňajky šampiónov alebo Zbohom, modrý pondelok.

New Order - Blue Monday


V knihe Raňajky šampiónov sa Vonnegut venuje témam ako samovražda, psychické ochorenia či slobodná vôľa. Tá je nosnou témou aj jeho najznámejšieho románu, Bitúnok č. 5. Text s autobiografickými prvkami rozpráva príbeh skupiny vojakov, ktorí sa počas bombardovania Drážďan ukrývajú v podzemnom bitúnku a vďaka tomu prežijú. Hlavnou postavou románu je vojak Billy Pilgrim - fatalista, ktorý vie presne, ako bude znieť jeho epitaf: Všetko bolo krásne a nič nebolelo. V angličtine Everything was Beautiful and Nothing Hurt. Práve touto vetou sa inšpirovali v názve svojho albumu napríklad kapela Breakfast with Amy, hudobník Moby, či anglickí Spiritualized. Tí citát rozdelili a nazvali podľa neho až 2 svoje albumy: Nothing Hurt z roku 2018 a Everything Was Beautiful z roku 2022.

Spiritualized - Always Together With You


Život Kurta Vonneguta bol poznačený viacerými tragédiami. V detstve prišla jeho rodina o väčšinu majetku kvôli veľkej hospodárskej kríze, v 20ke prišiel o mamu a o pár rokov na to prežil v Európe hrôzy druhej svetovej vojny. Tieto traumy mali, samozrejme, veľký dopad na jeho psychiku a vyrovnával sa s nimi najmä vďaka písaniu. Na ľudstvo však zvykol nazerať skepticky. V románe Cat’s Cradle, v preklade Kolíska, napríklad spochybňuje romantickú predstavu človeka ako stred vesmíru a na históriu nazerá skôr ako na výsledok ľudskej nezodpovednosti v kombinácii so sledom omylov a náhod. Práve touto knihou sa inšpirovala kapela Wolf Alice v skladbe The Last Man On Earth.

Wolf Alice - The Last Man On Earth


Hovorí sa, že v 60. a 70. rokoch v Amerike patrilo paperbackové vydanie niektorej z Vonnegutových kníh zrolované v zadnom vrecku jeansov k povinnej výbave každého moderného študenta. Vonnegut vo svojich textoch vtipne ale trefne a bez prikrášľovania dokázal uchopiť ducha svojej doby. Nebál sa spochybňovať veci, ktoré iní pokladali za samozrejmosť a nebál sa to robiť inteligentne, no odvážne a trochu drzo. Dodnes je tak Kurt Vonnegut ikonou a veľkým zdrojom inšpirácie.

Pripravila: Romana Grajcarová, ilustrácia: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame