Literatúra v hudbe: Michail Bulgakov

Literatúra v hudbe: Michail Bulgakov

Majster a Margaréta. Tento zvučný názov patrí jednému z najväčších románov 20. storočia, ktorý sa do histórie zapísal ako satirická kritika ruského boľševizmu s mysterióznymi prvkami. Autorom knihy je Michail Bulgakov, ktorý, rovnako ako hlavná postava románu Majster, musel počas svojho života čeliť nepriazni režimu. O tom, ktoré skladby sú inšpirované týmto svetovým románom, porozpráva Romana Grajcarová.

Literatúra v hudbe: Michail Bulgakov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kniha vyšla poprvýkrát takmer 20 rokov po Bulgakovej smrti, v roku 1967, aj to v cenzurovanej verzii. Podarilo sa ju však prepašovať do Paríža a odtiaľ do celého sveta. Pár mesiacov na to sa jej anglický preklad dostáva do rúk aj istému Mickovi Jaggerovi.

V Bulgakovom románe navštívi Moskvu so svojou družinou sám Satan, ktorý sa vydáva za vzdelaného a majetného profesora Wolanda. Mick Jagger tak do svojej skladby Sympathy for the Devil pretavil viaceré pasáže, v ktorých sa Woland zhovára s obyvateľmi Moskvy. V jednom bode sa Satan Woland pýta: Kto je konieckoncov diabol? Ako by sa pýtal, či je vôbec možné odlíšiť dobro od zla. Jagger túto myšlienku interpretuje vo verši Every cop is a criminal/And all the sinners saints, teda Každý poliš je kriminálnik a všetci hriešnici sú svätí.

The Rolling Stones - Sympathy for the Devil


Román Majster a Margaréta je pretkaný mnohými fantastickými až surreálnymi prvkami. Jedným z nich je moment, keď sa Margaréta natrie čarovným krémom a stáva sa z nej čarodejnica, ktorá odlieta na stretnutie so Satanom. Tento Margarétin let, kedy sa z výšky pozerá na Moskvu a ruskú krajinu, inšpiroval škótsku kapelu Franz Ferdinand v skladbe Love and Destroy.

Franz Ferdinand - Love and Destroy


Ako neskôr spomenul frontman kapely Franz Ferdinand Alex Kapranos, na knihe ho zaujalo najmä to, ako Bulgakov paralelne s príbehom v Moskve rozvíja aj príbeh v Izraeli. Príbeh Ježiša a Piláta Pontského. V jednej zo scén stojí Pilát sám na kopci a spoločnosť mu robí len jeho najbližší priateľ a jediná útecha, pes Banga. Pilát je nevyspatý, skľúčený a mrzí ho, že s Ježišom nestihol dokončiť hlboký rozhovor, ktorý viedli pred tým, ako ho ukrižovali. Práve tento výjav inšpiroval Jeffa Amenta z Pearl Jam. Ako neskôr prezradil, dlhodobo sa mu sníval sen, v ktorom ako starý muž sedí na terase sám, len so svojim psom. Myšlienku pretavil do skladby s názvom Pilate, kde spieva, že tak, ako Pilát, aj on má psa, ktorý ho počúva, načúva mu, bozkáva a miluje ho.

Pearl Jam - Pilate


A keď už sme pri Pílátovom psovi Bangovi, ten v roku 2012 inšpiroval názov albumu aj rovnomennú skladbu americkej punkáčky Patti Smith. Banga je pre Patti symbolom vernosti a lojálnosti hudobníkov, ktorí ju roky sprevádzajú na koncertných pódiách. V prvom verši skladby Banga, kde Patti spieva, že lojalita ostáva v srdci psa, odkazuje speváčka zároveň na ďalšie Bulgakovo dielo, novelu Psie srdce.

Patti Smith - Banga


Michail Bulgakov zomrel ako 48 ročný v roku 1940. Záver svojho románu, ktorý dokončil tesne pred smrťou, musel diktovať, keďže ku koncu života oslepol. Prvé necenzurované vydanie románu Majster a Margaréta vyšlo až v roku 1973. Okrem mnohých skladieb, ktoré sa textom inšpirovali, sa román dočkal sa niekoľkých divadelných, seriálových a filmových spracovaní. Najnovšie odkúpil autorské práva na filmovú adaptáciu austrálsky filmový režisér Baz Luhrmann. Jeho verzie Majstra a Margaréty by sme sa mohli dočkať už niekedy v najbližších rokoch. Konieckoncov, kniha ktorá satiricky kritizuje ruský diktátorský režim prvej polovice 20. storočia dnes vôbec nestratila na aktuálnosti. Žiaľ, práve naopak.

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame