(Ne)súď podľa obalu: Franz Ferdinand - You Could Have it So much Better

(Ne)súď podľa obalu: Franz Ferdinand - You Could Have it So much Better

V dnešnom diele seriálu (Ne)súď podľa obalu sa Romana Grajcarová pozrie na plagát z 20. rokov minulého storočia, ktorý svojou údernou estetikou ovplyvnil vizuály albumov viacerých kapiel, medzi nimi aj škótsku kapelu Franz Ferdinand.

(Ne)súď podľa obalu: Franz Ferdinand - You Could Have it So much Better Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Aj keď to vraví názov albumu, ťažko povedať, či to škóti z kapely Franz Ferdinand so svojou druhou štúdiovkou You Could Have it so Much Better mohli urobiť lepšie. Album sa okamžite vyšplhal na špičku britského hudobného rebríčka a do prvej desiatky sa im podarilo dostať aj za veľkou mlákou. S nadšením poslucháčov súhlasili aj mnohí svetoví hudobní kritici, ktorí túto nahrávku z roku 2005 nešetrili chválou.

Pôvodným nápadom kapely bolo, že album nebude mať žiaden názov. Ako sa vyjadril spevák Alex Kapranos, kapela chcela nadviazať na svoj debutový album, ktorý nesie len ich meno. Rozlišovacími znakmi medzi jednotlivými albumami mal byť práve vizuál a kontrastné farby na ňom. Farby mali podčiarkovať atmosféru albumu a korešpondovať s hudbou. Tak, ako na debute rezonuje čierna so svetložltou a tmavožltou, na druhom albume je to zas čierna, červená a zelená. Kapela však napokon svoj pôvodný zámer zmenila a album svoj názov predsa len dostal.

Obal albumu You Could Have it so Much Better je inšpirovaný avantgardným plagátom sovietskeho umelca a fotografa Alexandra Rodchenka. Rodchenko na svoj plagát z roku 1924 umiestnil čiernobielu fotografiu spisovateľky a múzy mnohých autorov Lilye Brik. Na plagáte, ktorý sa v 20. rokoch dostal aj na titulku avantgardného umeleckého časopisu LEF magazine, Lilya akoby kričí do megafónu slová „Knihy zo všetkých oblastí poznania“. O 80 rokov neskôr nahradil ilustrátor Matthew Cooper tieto slová v azbuke názvom kapely Franz Ferdinand.

Rodchenko.jpg
Pôvodný plagát Alexandra Rodchenka z roku 1924

Mimochodom, inšpirácia plagátom Alexandra Rodchenka zďaleka nezastala pri kapele Franz Ferdinand. Holandská punková kapela The Ex umiestnila na každý zo svojej série 7 palcových vinylov jemne upravený portrét Lilye Brik a v úplne inej verzii sa plagát objavil aj na albume Word of Mouth anglickej kapely Mike and the Mechanics. Dokonca existuje aj verzia, kde sa na plagáte nachádza speváčka Beyoncé a na otázku: „Who run the world?“ teda „Kto vládne svetu?“ do megafónu kričí „Girls“ čiže „Dievčatá.“

Básnik Pablo Neruda nazval spisovateľku Lilyu Brik múzou ruskej avantgardy. Estetika a údernosť kultového plagátu s jej podobizňou zo začiatku 20. storočia však zďaleka presahuje obdobie, v ktorom plagát vznikol. Naširoko otvorené ústa kričiace do megafónu - čistý vizuál s jednoduchým a jasným posolstvom: Som tu a vy ma počúvajte. Kapela Franz Ferdinand v spolupráci s ilustrátorom Matthewom Cooperom touto voľbou rozhodne netrafila vedľa.

franz_ferdinand.png

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame