(Ne)súď podľa obalu: Young Fathers - Cocoa Sugar

(Ne)súď podľa obalu: Young Fathers - Cocoa Sugar

Cocoa Sugar, v preklade kakaový cukor, odkazuje na niečo horké a zároveň sladké. Toto kontrastné slovné spojenie si ako názov svojho tretieho štúdiového albumu zvolila v roku 2018 škótska indie kapela Young Fathers. Album prijali kritici s nadšením, stal sa Škótskym albumom roka a vyšplhal sa aj na 28. priečku britského hudobného rebríčka. O obale tohto albumu viac porozpráva Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu: Young Fathers - Cocoa Sugar Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tak, ako názov, aj obal stavia oproti sebe protikladné témy. Mužskosť stojí v protiklade so ženskosťou. Vizuál provokuje tým, ako sá hrá s témami krásy, pohŕdania či agresie. Fotografia, z ktorej na nás v čiernom cowboyskom klobúku robí zvláštnu grimasu člen kapely Young Fathers Alloysious Massaquoi, je priamym odkazom na plagát k poľskému filmu Polnočný kovboj z roku 1968. Autorom tohto kultového plagátu, na ktorom, podobne ako na obale albumu Cocoa Sugar, vidíme čiernu tvár v klobúku s výraznými červenými perami, bol poľský umelec Waldemar Swierzy. Práve ním sa inšpirovala fotografka Julia Noni, ktorá túto zvláštnu až surreálnu estetiku preniesla na obal albumu.

Za vznikom vizuálu Cocoa Sugar však stojí ešte jedno meno - grafický dizajnér Tom Hingston, ktorý má na konte viaceré spolupráce s kapelami, pre ktoré vytváral vizuálnu identitu. Okrem Nicka Cavea či The Rolling Stones dlhoročne spolupracuje aj s kapelou Massive Attack, kde sa podieľal aj na provokatívnom obale albumu Mezzanine.

Na obale albumu Cocoa Sugar sa tak spája estetické videnie ostrieľaného hudobného grafického dizajnéra Toma Hingstona so surreálnym vizuálnym cítením módnej fotografky Julie Noni, ktorá má zas na konte spolupráce s tými najprestížnejšími módnymi značkami. Na dráždivú vizuálnu identitu, ktorú Hingston a Noni spolu vytvorili, sa kapela Young Fathers rozhodla nadviazať aj na ich poslednom albume Heavy Heavy. Ten vyšiel vo februári tohto roku a okrem hudby nás opäť provokuje aj svojím surreálnym zjavom - čierna silueta, ktorá má telo poprepichované dlhými tŕňmi a znepokojivé krvavó červené pery nás opäť jemne desia svojou zvláštnou grimasou.

Young Fathers od svojho vzniku v roku 2008 balansujú na rozhraniach žánrov, niekde v nejasnom priestore medzi rockom a hip-hopom. Ich hudba spochybňuje naše vžité predstavy, kladie nám hádanky a výzvy. Hrá sa s našou predstavivosťou a necháva na nás, aby sme si dotvorili svoj vlastný, celistvý obraz. A presne túto hru s nami hrajú aj vizuály na obaloch ich albumov.

young fathers _ cocoa sugar_ album cover.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame